IZLOŽBA U MUZEJU POVODOM GODIŠNЈICE DEPORTACIJE JEVREJA IZ ZRENJANINA: „Kutija sećanja…“

Ova izložba je način da se kroz fotografije jedne obične, a u isto vreme i potpuno posebne somborske porodice, progovori o 20. veku na ovim prostorima i o Holokaustu. Sa fotografija zrače nasmejana lica. Bezbrižne godine jedne od mnogobrojnih somborskih porodica koje su u ovom gradu živele pre Drugog svetskog rata. Onda se nad svima, a posebno nad njima, nadvio crn oblak. Hitlerova Nemačka oduzela im je osmeh, planove za budućnost. Konačno, u logorima i gasnim komorama oduziman im je život. Porodica Drelih imala je tužnu sudbinu, deportovana je u Aušvic tokom Drugog svetskog rata.
Ovo su reči Milke Ljuboja, viša kustoskinje Gradskog muzeja iz Sombora, autorke izložbe „Kutija sećanja – Život jevrejske porodice Drelih iz Sombora“. koja je danas otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.
Izložba je organizovana povodom obeležavanja 76. godišnjice deportacije Jevreja iz našeg grada 18. avgusta 1941. godine i negovanje sećanja na Holokaust. Organizatori su Jevrejska opština Zrenjanin, Narodni muzej Zrenjanin i Gradski narodni muzej Sombor.
Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti.

Tekst i foto B. Jajić