IZLOŽENE NAJBOLJE FOTOGRAFIJE IZ 2018. GODINEˮ: Kroz objektive Zrenjaninaca

Godišnja izložba zrenjaninskog Foto-kluba ,,CD 13ˮ pod nazivom ,,Zrenjaninska fotografska scena 2018ˮ otvorena je sinoć u izložbenom prostoru Kulturnog centra, a posetiocima je dostupna do 15. novembra. Izložbi je prethodio konkurs na koji je pristiglo 230 fotografija 34 autora iz Zrenjanina, a žiri je odabrao 75 fotografija, od kojih su šest nagrađene, a 10 autora je dobilo pohvalnice.

Članovima žirija nije bilo lako da odaberu i nagrade najbolje. Na konkurs se prijavio veliki broj profesionalnih fotografa, zatim autora koji su tek završili obuku u školama fotografije, a bilo je i onih kojima je ljubav prema fotografiji hobi, te amaterski fotografišu.

Više o samoj izložbi i selekciji fotografija rekao je jedan od članov žirija i majstor fotografije Geza Lennart.

– Najviše volim da žiriram fotografije koje su u odštampanoj verziji i koje mogu da uzmem u ruke i detaljno ih pogledam iz svakog ugla. Fotografije koje su pristigle na konkurs bile su u digitalnom obliku. Kod takvog žiriranja sam često skeptičan, i razmišljam da li ja vidim tačno to što je autor želeo da pokaže  ili možda nešto drugačije. To se najčešće dešava kada govorimo o tonovima i kontrastima. Ovogodišnju izložbu mogu da pohvalim, s obzirom da je prisutno dosta fotoamatera. Slike koje smo odabrali su lepo otprintane i vidim da ipak nismo pogrešili u odabiru – objašnjava majstor fotografije i član mnogih značajnih foto-udruženja.

Foto-klub ,,CD13ˮ izložbu priređuju šestu godinu za redom u Kulturnom centru, a ovogodišnja je bila zatvorenog tipa, što znači da su pravo učešća imali samo fotografi iz Zrenjanina.

– Moram da pohvalim brojnost i kvalitet materijala koji je stigao na konkurs, a koji su napravili ljudi koji se amaterski bave fotografijom, a koji slobodno mogu da stanu rame uz rame sa profesionalcima. Stoga proizilazi da je ova izložba zaista kvalitetna – ocenjuje predsednik Foto-kluba ,,CD 13ˮ  Ivan Ilijevski.

Posebnu pohvalnicu dobila je najmlađa učesnica konkursa Sara Ilijevski, koja je veoma rano počela da se druži sa fotoaparatom, a planira da jednog dana bude profesionalac u ovom poslu.

 

M.Malbaški

Foto: Ivan Pančić