PROTESTNI SKUP U LUKIĆEVU: Građani traže zaštitu od zagađenja vazduha, vode i zemljišta

Postrojenje za proizvodnju etanola, preradom kukuruza, kompanije „Vineks etil“ kod Lukićeva ugrožava zdravlje građana, a posebno dece i treba ga zatvoriti – stav je veće grupa građana Lukićeva koji su se juče okupili u centru sela, a zatim održali protesni skup u neposrednoj blizni pogona.

Podršku građanima dao je i poznati lekar specijalista dr Toma Stevanović. Prema njegovim rečima, u isparenjima iz „Vineksa“ ima i škodljiivh supstanci kao što su formaldehid i metanol. Ova isparenja nisu neposredni izazivači oboljenja, ali mogu biti njihov „okidač“ komentarisao je dr Stevanović. On i drugi Lukićevčani su svoj problem uporedili sa problemom Zrenjaninaca sa pijaćom vodom i neprijatnim mirisima „Prekona“.

Peticiju za zatvaranje „Vineksovog“ pogona potpisalo je više od 700 stanovnika Lukićeva što je oko polovine stanovništva sela. Podršku protestu dali su aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Predstavnici „Vineksa“ tvrde da za protest nema osnova i da ni isparenja iz pogona za preradu kukuruza otvorenog 2013. a ni otpadne vode nisu štetni za zdravlje. Takođe podsećaju da je u izgradnji bioenergana u kojoj će biti sagorevan metan – gas koji će biti dobijan iz ostatka prerade kukuza, čime će nestati i neprijatni mirisi.

Goran Ilić, vlasnik i direktor „Vineks etila“

Pogon „Vineksa“ zapošljava oko 60 radnika. Mesečno se ovde proizvede oko 200 tona etanola. Unutar kruga „Vineksa“ je i farma sa 500 goveda, koja dnevno isporuči 6 i po tona mleka.

M. S-n.

Foto: Z. Dedić