IZOŽBA MIRJANE BLAGOJEV U SAVREMENOJ GALERIJI: Transparentnost i refleksija

U Savremenoj galeriji sinoć je otvorena samostalna izložba skulptura i objekata akademske umetnice Mirjane Blagojev, koja nosi naziv „Transparentnost i refleksija, priča o svetlu i senci“.
Predstavljene su skulpture i objekti u kojima se umetnica bavi istraživanjima fenomena transparentnosti i refleksije, koristeći staklo i ogledalo kao osnovni materijal, a svetlo kao jedan od ključnih elemenata koji gradi delo.
Radovi su deo istraživanja koje Mirjana Blagojev sprovodi na doktorskim umetničkim studijama i bazira se na dva osnovna problema: odnos dela i njegovog okruženja i odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora dela. Kroz ove radove umetnica ispituje i dvostruko značenje reči refleksija – kao odraz i kao misao, jer su to svojevrsna promišljanja na određene teme, od mitologije do savremenih tema.
– Transparentnost i refleksija su problematika kojom se duže vremena bavim. U stvari, to su radovi u kojima koristim staklo i ogledalo kao osnovni materijal. Čitava izložba ima nekoliko celina. Jedno je priča o apsurdu, a druga o svetlosti i senci. Ono što sam istraživala i što povezuje sve ove predmete jeste problematika samog umetničkog dela i njegovog okruženja. Izuzetno mi je bitno da delo komunicira sa prostorom u kojem se nalazi, kao i sa publikom, odnosno sa posmatračima – istakla je autorka Mirjana Blagojev.

Predstavljeni radovi se mogu svrstati u nekoliko celina koje su međusobno povezane: skulpture u formi kocke u kojima umetnica istražuje problem perspektive u trodimenzionalnim objektima (inspirisane mitologijom, ideologijom, određenim umetničkim delima ili pojmovima), kompozicije koje sadrže staklene sfere (izrađene tehnikom duvanog stakla) i keramičke kugle/ogledala, zidne instalacije, svetlosne objekte u formi drveta.

M.Malbaški

Foto: Jovan. D. Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)