Izvršitelji neće nestati ako ih ignorišete

Na teritoriji Višeg i Privrednog suda u Zrenjaninu ima 11 izvršitelja. Prema zakonu, na 25.000 stanovnika ide jedan izvršitelj, a od 1. januara 2014. godine Privredni sud u Zrenjaninu nadležan je za teritoriju opština Žitište, Kikinda, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Sečanj, Čoka i za Grad Zrenjanin.
Sa Jasminom Trbović Stanković, javnim izvršiteljem, pričali smo o novom Zakonu o izvršenju, njenom poslu i o tome da li je nekada doživela neprijatnosti zbog svog posla.

Prema novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, pravosudni ispit za javne izvršitelje je obavezan. Koliko njih, od 11 u našem gradu, ima položen taj ispit?
– Ti ispiti su slaba tačka novog zakona. (smeh) Prema prethodnom zakonu, bilo je važno da izvršitelj ima dve godine rada na poslovima izvršenja ili četiri godine u pravosuđu. Polovina naših javnih izvršitelja ima položen pravosudni ispit. Oni koji to nisu polagali, imaju pola godine da to učine. Mislim da za ovaj posao treba da se polaže pravosudni ispit.

Da li novi Zakon donosi i veći obim posla?

-Prema mom mišljenju, ne. Uglavnom je promena u pravnim lekovima. Dužnici imaju period žalbe. Takođe, ranije su poverioci imali opciju da izaberu da li će naplaćivati dug preko suda ili izvršitelja. Sada sve, osim odnosa u porodici i slično delikatnih stvari, ide preko izvršitelja. Komunalni dugovi se podjednako dele među svima nama, a ostali predmeti idu i po izboru poverioca.

Koliko predmeta imate godišnje? Da li broj predmeta raste ili opada?

-Oko 2.500. Najviše ima komunalnih, ali mislim da ih je manje nego prošle godine. Shvataju ljudi da dugovi prema javnim preduzećima, odnosno računi za komunalije, moraju da se plate. Najmanje im koristi pasivan stav. Mi nećemo nestati ako nas ignorišu, uporni smo. Čak imamo nagrade za koje radimo. Što pre plate, pre ćemo ih ostaviti na miru. Svaki korak, radnja izvršitelja, košta. Niko ne treba da se čudi ako mu dođe račun sa troškovima većim od duga koji je imao. Moj savet je da svoje obaveze plate na vreme.

Koliko traje jedan postupak od dobijanja sudskog rešenja do naplate duga?

-Ukoliko dužnik izmiri svoj dug odmah po uručenju rešenja, onda je za osam dana sve gotovo. Ali inače od 30 dana do 12 meseci.

Kakva je procedura izvršenja naplate duga?

-Od poverioca dobijamo predlog za naplatu duga, dostavimo i dajemo rok od osam dana da dužnik plati. U računarima imamo sopstvenu bazu i programe koji nas podsećaju koji je predmet spreman za naplatu i ko ne plati, krećemo sa pripremom za predlog za naplatu.

Jeste li imali neprijatnih situacija na terenu?

-Niko nije bio nasilan. Bude situacija kada je teško nekoga pritiskati da plati kad vidiš da želi, ali nema novca. S druge strane, na bezobrazluk odgovaram tako da se stavim u položaj onog kome duguju: kada bi meni neko dugovao 20.000 evra. Tu prestaje svaka emocija.

Kako se nosite sa tim?

-Razmišljala sam o tome. Mislim da će se taj stres pokazati tek za nekoliko godina. Za sada se dobro držimo.

Suzana Kokavski

 

I IZVRŠITELJIMA DOLAZE IZVRŠITELJI

Na pitanje da li i izvršiteljima dolaze izvršitelji, Jasmina Trbović Stanković odgovara potvrdno. I sama je to nedavno doživela, prisetila se uz smeh.

-Jednom sam dobila opomenu jer sam bila na odmoru i nisam plaćala račune. Promaklo mi je. Nije bila nekakva velika cifra, ali došli su mi na vrata. Platila sam čim sam dobila račun, iako nisam bila oduševljena. Tako da shvatam kako je biti sa druge strane duga.