JANKU JANČU IZ ARADCA UNIŠTENO OGLEDNO POLjE

Sejaću ponovo, pa šta bude
Jedan od najmlađih ratara u Aradcu, četrnaestogodišnji Janko Jančo, pretrpeo je veliki novčani gubitak posle nevremena sa gradom. On je u aprilu posejao dva hibrida suncokreta na površini većoj od hektara. Za to mu je, u svrhu oglednog polja, dve kese semena dao proizvođač „Majsadur”.
– Prihranu useva i pripremu njive sam finansirao sam, a prema mojim proračunima, ovog vikenda je trebalo da procveta i jedan i drugi hibrid. Sada je većina uništena zbog grada, ali rešen sam da isteram ovo do kraja. Posejaću opet iste hibride – kaže ovaj poljoprivrednik, maturant Osnovne škole „Bratstvo”.
On planira da tarupira biljke koje su preostale na njivi i da seje direktno novi suncokret. Iz „Majsadura”, ipak, ne žele da ulažu u ovo ogledno polje, tako da će on to odraditi sam.
– Može biti da ću ostvariti kakav-takav prinos, a može se desiti da ne dobijem ništa. Ali želim da probam. Nadam se da će roditi do kraja septembra – kaže Janko. Njemu su stradali i kukuruz i žito koje ima na svojih šest hektara, a sa svojim dedom Pavelom Litavskim i ocem Pavelom Jančom obrađuje i porodične parcele.
S. K.