JAVNA RASPRAVA O OBELEŽAVANJU DANA VOJVODINE: Potreban nam je datum kada ćemo se sećati velikih ljudi i bitnih istorijskih događaja

Velika narodna Skupština održana je 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu i na njoj je proglašeno prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Banata, Bačke, Baranje i Srema tadašnjoj Kraljevini Srbiji. Upravo ovaj datum treba da bude proglašen za Dan Autonomne pokrajine Vojvodine  čulo se na današnjoj javnoj raspravi u Zrenjaninu o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o Danu AP Vojvodine.

DSC_0575_resize

Nacrtom su takođe predlagana još dva datuma 15. maj  Dan Majske skupštine na kojoj je proglašeno stvaranje srpske Vojvodine i 10. decembar  Međunarodni dan ljudskih prava.

Učesnici rasprave, među kojima i je bio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, složili su se da je 25. novembar najprikladniji, a stručno obrazloženje dali su dr Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javna infomisanja i odnose sa verskim zajednicama i dr Drago Njegovan, direktor muzeja Vojvodine.

– Navedeni datum je vrhunac jednog viševekovnog istorijskog procesa u kome su Srbi pokušavali da ostvare svoja ljudska i nacionalna prava u državi u kojoj nisu bili većina. Nisu hteli da postanu ništa posebno u odnosu na Kraljevinu Srbiju, već su hteli da postanu jedno sa Srbijom, koja je tada bila demokratska i međunarodno priznata. Moje mišljenje je da ovaj datum treba da se obeležava kako bi smo se tog dana prisećali svojih predaka koji su bili značajne istorijske ličnosti, koje su pomalo i zaboravljene, ali i da se podsećamo ideala koji su bili njihova vodilja a to su sloboda i ravnopravnost – izjavio je dr Njegovan.

Vlada Vojvodine i Pokrajinski sekreterijat za kulturu podržavaju ovu inicijativu a svoje viđenje situacije izneo je dr Nebojša Kuzmanović.

– Pokrajinska Vlada je pokrenula javnu raspravu danas u Zrenjaninu, a pre nedelju dana u Rumi.

A 17. aprila održaće se glavna rasprava i u Novom Sadu gde ćemo pokušati da na demokratski način sprovedemo ovu proceduru i donesemo konačnu odluku. Odluka će, nadam se, biti doneta do sredine maja, kada se obeležava još jedan jubilej – 170 godina Majske skupštine – navodi Kuzmanović.

Plan Odbora za prisajedinjenje vojvođanskih oblasti je da se ove godine 25. novembar obeleži i u drugim mestima, Podgorici, Višegradu, Vukovaru i to kroz naučne skupove i kulturno-umetničke programe i svečane akademije.

Nakon tribine svoje mišljenje su izneli i Budimir Jovanović predsednik Udruženja „Petrovgrad“ i jedan od glavnih inicijatora za vraćanje starog imena gradu, a podržali su ga Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazija i Dušan Šijan.

– Ne smemo zaboraviti naše Banaćane, Mihajla Pupina koji je sakupljao vojsku i nesebično pomagao srpski narod, velikog besednika Dositeja, i naravno našeg sugrađanina dr Slavka Županskog koji je osnovao Prvi srpski narodni odbor. Dužnost nam je da vratimo dug našim slavnim precima – kazao je Radaković.

Usvajanjem 25. novembra za Dan AP Vojvodine bila bi ispravljena istorijska greška naneta 1945. Time bi se istakao i veliki značaj kralja Petra za naš Grad istakao je Budimir Jovanović.

Uvodničar i moderator tribine bio je istoričar Slobodan Milin.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak

DSC_0564_resize

DSC_0577_resize

DSC_0627_resize

DSC_0641_resize

DSC_0657_resize

DSC_0541_resize