JOŠ JEDNA AKCIJA ROTARI KLUBA ZRENJANIN: MLADI ZRENJANINCI U SLOVENIJI

Šta nam pčele kažu
Već sedam godina, četiri bratska Rotari kluba (Zrenjanin, Brčko, Ulcinj, Zagorje ob Savi) šalju učenike u Omladinski kamp „Mojca”
Rotari klub Zrenjanin postoji 20 godina i bavi se humanitarnim akcijama u cilju unapređenja lokalne zajednice. Jedna od njegovih redovnih akcija jeste i slanje uspešnih učenika u Kamp „Mojca” u Sloveniji. Ove godine, iz Zrenjanina, išla su četiri učenika koji su završili sedmi razred: Maša Tucić, Mihajlo Manić, Stefan Ćirović, Marko Šarenac.
Već sedam godina, četiri bratska Rotari kluba (Zrenjanin, Brčko, Ulcinj, Zagorje ob Savi) šalju učenike u Omladinski kamp „Mojca” koji se nalazi u Dolenjskim Toplicama, u Sloveniji. Sa mladima iz našeg grada, ove godine je bila Ivana Bošnjak Bošnjak, članica Rotari kluba Zrenjanin.

22-1-1-rotari zarko zrenjanin zrenjaninci na Bledu
– Po dolasku u Sloveniju, domaćini su učenicima priredili brojna iznenađenja. Mladi Zrenjaninci, zajedno sa učenicima iz Brčkog i nekoliko gradova iz Slovenije, obišli su fabriku E.T.I., zatim skakaonicu na Kisovici, gde su videli skokove uživo. Drugog dana boravka u Sloveniji, posetili su Bled, gde su imali prilike da se voze čamcem, a zatim, rekom Ljubljanicom. U prijatnoj vožnji brodom razgledali su stari deo glavnog grada Slovenije – Ljubljane – rekla nam je Ivana Bošnjak Bošnjak.
– Zajedno sa novostečenim drugarima iz Brčkog i iz Slovenije deca su se penjala na najviši vrh tog dela Slovenije, Kum. Posle toga, rastali su se od svojih pratilaca i autobusom otišli u Kamp „Mojca” u kome su boravili od 8. do 14. jula.
Tema kampa ove godine bila je „Pčela”. Učenici su naučili mnogo, ne samo o pčelama, nego o životu u vršnjačkoj sredini. Gađali su strelom iz luka, jahali konje, plivali u bazenu, brinuli o mlađima od sebe, razgovarali na engleskom, slovenačkom, srpskom… Učili su se toleranciji, zdravoj ishrani, trkali se trotinetima, plesali, pevali na raznim svetskim jezicima…

22-1-3-rotari yavrsna priredba 2
– Roditelji i pratioci učenika imali su priliku da vide završnu priredbu svih učesnika kampa. Rastanak je svima teško pao, jer su se deca veoma zbližila. Ali, obećali su jedni drugima da će ostati u kontaktu – rekla nam je Ivana Bošnjak Bošnjak.
Zrenjaninci, Maša, Stefan, Marko i Mihajlo, vratili su se iz Slovenije prepuni pozitivnih utisaka, obećavši da će svoja stečena znanja preneti svojim vršnjacima.
S obzirom na to da je ova akcija među članovima kluba i decom i roditeljima dece koja su boravila u kampu ocenjena kao veoma uspešna, Rotari klub Zrenjanin planira da nastavi sa ovom aktivnošću.
Boravkom u takvoj vrsti kampa, učenici se uče međusobnom poštovanju, podržavanju, razumevanju različitosti i traženju sličnosti.
M. Bečejac