MANIFESTACIJA „BANATSKE VREDNE RUKE” – STARI ZANATI, RUČNI RADOVI, JELA NAŠIH DOMAĆICA

Očuvanje i negovanje etno nasleđa Banata

Foaje Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” ispunile su članice mnogobrojnih udruženja žena sa teritorije Grada. Užurbano su prostirale stoljnjake, ređale slatko – slane đakonije i dekorisale stolove kako bi se na najbolji način predstavile žiriju i upravo one osvojile neku od vrednih nagrada. Ovako su u subotu, 28. jula, otpočele 19. „Banatske vredne ruke”, manifestacija koju organizuju Turistička organizacija i Grad Zrenjanin, a koja sledeće godine obeležava 20. jubilej.
– Manifestacija je zbog svoje tradicije i značaja zauzela posebno mesto u kalendaru Grada. Ove godine okupila je 19 učesnika, odnosno udruženja žena. Sugrađani su mogli da vide, osete i probaju sve ono što porodica u našem okruženju godinama proizvodi, stvara i neguje, od starih zanata, rukotvorina do gastronomije. Manifestaciji smo vratili takmičarski karakter, tako da se učesnici nadmeću u više kategorija sa željom da osvoje vredne nagrade našeg dugogodišnjeg pokrovitelja – izjavio je direktor Turističke organizacije Zoran Ljubotina.

DSC_4846 .
Kompanija „Gomeks” je uvek tu da kao društveno odgovorna firma podrži mnoga gradska dešavanja.
– „Banatske vredne ruke” predstavljaju značajan instrument u očuvanju etno nasleđa Banata, kao i prezentovanju kulturne baštine ovog podneblja. Kao takva, u skladu je sa poslovnom politikom kompanije „Gomeks”, koja pruža nesebičnu podršku ovakvim dešavanjima – dodao je Nedeljko Golušin zadužen za odnose sa javnošću.
Takmičenje se ove godine održalo u četiri kategorije, tradicionalno jelo-kolači, tradicionalno jelo-pecivo, novo jelo-kolači i novo jelo-pecivo, kao i u posebnoj kategoriji nagrada za ukupan nastup koja je pripala Udruženju žena „Vredne ruke” iz Botoša. Za ostale pobednike, prema osvojenom mestu, obezbeđene su novčane nagrade.
– Sve što se u narodu u okviru porodice moglo stvoriti bilo je zastupljeno na izložbi. Stari zanati, rukotvorine, ručni radovi i jela naših domaćica krasile su prostor i trpeze ove izložbe. Ove godine takmičile su se u pripremanju kolača i peciva na tradicionalni i moderan način – izjavila je Marica Kosanović, koordinatorka Turističko-informativnog centra.
Za najmlađe je organizovana radionica oslikavanja medenih kolača, a okupila je velik broj mališana koji su ih ukrašavali po svojoj želji.
Tokom programa, nastupili su ženska pevačka grupa „Gradnulički biseri”, Danica Sabo i Zlatomir Sremac, ženska pevačka grupa „Filigran” i solista Anđelina Švarc. Sva mesta u pozorištu bila su popunjena na koncertu pevačice tradicionalne i etno muzike Biljane Krstić koja je upotpunila atmosferu te večeri.

DSC_4856 .

 • MODERNA JELA NISU IZOSTALA
  Najbolje kolače po modernoj recepturi ponudilo je Udruženje žena „Zeleno polje”, drugo mesto pripalo je ženama Grada Zrenjanina MZ „Sava Kovačević”, dok su treće članice Udruženja „Centar 023”. Titulu najboljih modernih peciva odnelo je Udruženje za negovanje starih običaja „Remus” iz Mužlje, Aktiv žena Saveza invalida „Đurđevak” iz Melenaca našao se na drugom mestu, a na trećem Klub žena „Mužlja” iz Mužlje.

 

DSC_5048 .

 • NAJBOLjI U KATEGORIJI TRADICIONALNIH JELA
  U izuzetno jakoj konkurenciji u kojoj su dominirala jela naših baka, mešali su se kolači i peciva. U kategoriji tradicionalno jelo – kolači treće mesto pripalo je Asocijaciji žena „Tradicija” iz Elemira, iza njih se našao Klub žena „Belo Blato”, dok su pobednice članice Udruženja žena „Dositej” iz Zrenjanina.
  Najbolja peciva na starinski način napravilo je Udruženje žena „Gradnulički
  biseri”, drugo mesto pripalo je Asocijaciji žena Srbije MZ Klek iz Kleka, a na
  trećem mestu našla se Asocijacija žena Srbije Banatski Despotovac.

Miroslava Malbaški