JOVAN STANKOV, PREDSEDNIK GRADSKE IZBORNE KOMISIJE, O IZBORIMA U ZRENJANINU

Nijedan prigovor nismo dobili 21. juna

Glasanje u našem gradu, kako navodi advokat Jovan Stankov, predsednik Gradske izborne komisije (GIK), proteklo je bez ikakvih problema, čini se i mirnije nego pre četiri godine. Ističe i da im tokom izbornog dana nije bio dostavljen nijedan zvaničan prigovor zbog eventualnih neregularnosti u vezi sa glasanjem, a o drugim, kasnijim prigovorima. članovi GIK-a odlučuju u utorak.
– Nije bilo nikakvih smetnji, možda je i naša organizacija bila malo bolja. Prošli izbori su bili daleko dinamičniji tokom izbornog dana jer su birači dolazili da ulože prigovore – kaže Jovan Stankov.
GIK-u tako nisu bile stigle prijave ni zbog dva slučaja mogućih neregularnosti o kojima je posmatračka misija CRTA obavestila policiju.
– Ko god da je mislio da se na biračkim mestima dogodila neka nepravilnost, pod uslovom da je birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata za odbornika, mogao je napisati zvaničan prigovor Gradskoj izbornoj komisiji tada kada se to dogodilo. Mi nijedan nismo dobili, ne znam zašto. Prigovor bi bio zaveden i hitno bismo ga rešavali. Dakle, umesto CRTI ili nekoj drugoj organizaciji, pre svega bi trebalo podneti prigovor GIK-u. Ne možemo odlučivati na osnovu tekstova iz medija ili ako nas neko nezvanično obavesti, već samo kada žalba zvanično pristigne u Izbornu komisiju – naglašava Stankov.
On ističe da je Gradska izborna komisija samostalna i nezavisna u radu, te da se stara o zakonitosti sprovođenja izbora odbornika.
– GIK ne učestvuje u političkoj borbi koja se vodi između učesnika izbora. Interesuje nas samo da izborni proces od početka do kraja protekne u skladu sa propisima – navodi Jovan Stankov, dodavši da u proteklih osam godina, koliko je na čelu Gradske izborne komisije, nisu bili mogući pritisci na ovo telo.
O objavljivanju konačnih rezultata izbora biće reči posle razmatranja podnetih prigovora i nakon što se onda bude sačekala odluka Upravnog suda ako se neko bude žalio na odbačen prigovor.
Stankov napominje da su tokom glasanja u nedelju članovi biračkih odbora nosili maske i rukavice, a da je Republička izboran komisija obezbedila i više nego dovoljno zaštitne opreme za sve birače koji je nisu bili poneli.

M. Maričić


  • KADA SE PODNOSI PRIGOVOR
    Prema Zakonu o lokalnim izborima, birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata glasanja. Prigovor se podnosi u roku od 24 časa od dana kada je učinjen propust. Izborna komisija ima potom 48 sati da donese rešenje i dostavi ga podnosiocu prigovora. Protiv rešenja izborne komisije može se izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 24 časa od kada rešenje pristigne.

  • PONOVNO GLASANJE
    Izbori se mogu ponoviti na određenim biračkim mestima ukoliko ih zbog nepravilnosti u sprovođenju ponište izborna komisija ili Upravni sud. Potom ih raspisuje izborna komisija. Glasanje se ponavlja u roku od sedam dana od kada su bile utvrđene nepravilnosti. Ponovni izbori sprovode se po listi kandidata koja je bila utvrđena, osim ako je u pitanju bila nepravilnost izborne liste, kako propisuje Zakon o lokalnim izborima.