JUBILEJ ISTORIJSKOG ARHIVA: Izložba „Riznica našeg pamćenja”

Povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja (1947–2017), Istorijski arhiv Zrenjanin organizuje izložbu Riznica našeg pamćenja”, koja je danas otvorena na Trgu slobode. Izložbu je otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.
Na ukupno 15 panoa dimenzija 1,95 x 1,45 m, predstavljen je delić bogatog dokumentarnog nasleđa koje se čuva u depoima zrenjaninskog Arhiva: stare povelje, mape i planovi, plakati, diplome, novine, fotografije i razglednice… Osim toga, u kratkim crtama predstavljena je hronologija arhivske ustanove u Zrenjaninu, njena biblioteka, izdavačka i izložbena delatnost.
Autor izložbe, koja će biti dostupna javnosti tokom jula i avgusta je arhivist dr Filip Krčmar, a dizajn postavke uradila je Danka Ječmenica. Izložbu realizuje Istorijski arhiv Zrenjanin uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina.
Istorijski arhiv Zrenjanin je počeo da radi 1. avgusta 1947. godine, na osnovu rešenja Glavnog izvršnog odbora Narodne skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine donetog dve nedelje ranije (16. jula), kojim je Timotej Tima Rajić postavljen za rukovodioca ondašnjeg Zrenjaninskog područja (sticajem okolnosti, tačan datum godišnjice pada u nedelju, te je stoga datum otvaranja izložbe pomeren na 14. jul). Arhiv se u početku nalazio u prostorijama Gradskog muzeja u tzv. Jankovićevoj kući pored Velikog mosta, da bi u zimu 1951/1952. bio preseljen u levo krilo zgrade Narodnog odbora opštine Zrenjanin, gde se i danas nalazi.