JUBILEJ NARODNOG POZORIŠTA ,,TOŠA JOVANOVIĆ”: 180 godina zgrade teatra

Barokno pozorišno zdanje nastalo je 1839. godine na temeljima starog žitnog ambara. Kažu da ga je izgradio bogati trgovac iz ljubavi prema peštanskoj glumici, a ostalo je legedna…
Narodno pozorište „Toša Jovanović” koje nosi ime po jednom od najznačajnijih glumaca sa ovih prostora, danas je obeležilo važan jubilej – 180 godina od podizanja pozorišne zgrade. Tim povodom održana je svečana akademija na kojoj su dodeljena priznanja glumcima, ali i ostalim zaslužnima za život i rad teatra na Begeju. Nisu zaboravljeni ni velikani koji su pozorište gradili, stvarali, i provodili radni vek pronoseći njegovu slavu na „daskama koje život znače”.
– Pozorište je izdržalo probu vremena u gotovo dva veka svoga postojanja. Menjalo se i prilagođavalo sistemima vrednosti, ali je uvek služilo svojoj misiji, koja se ogleda u negovanju pozorišne umetnosti, pomaganju i podsticanju dramske književnosti i brižljivom očuvanju maternjeg jezika. Pozorište je imalo, i dalje treba da ima, ključnu ulogu u nacionalnoj kulturi, jer se kroz njega reflektuje, ne samo naša sadašnjost, već i prošlost, ali od njega zavisi i naša budućnost – naglasio je Ivan Francuski, direktor NP „Toša Jovanović” i dodao da teatar ima i obrazovnu ulogu.
Grad je velika podrška pozorištu, koje je njegov simbol, ponos i kulturna institucija od važnog značaja.
– Zrenjaninsko Pozorište je svedok svih istorijskih dešavanja na ovim prostorima. Funkcionisalo je u devet država i trajalo u gradu sa tri imena. Bečkerečani, Petrovgrađani, Zrenjaninci, podjednako i sa istom emocijom, ljubomorno su ga čuvali, brinuli o njemu i vodili posebno računa, a pre svega bili ponosni na najlepše barokno teatarsko zdanje koje se nalazi upravo u njihovom gradu. Bez obzira na sve promene, bilo je i ostalo mesto dobrih dešavanja, a svi važniji događaji vezuju se za ovu ustanovu kulture od izuzetnog značaja – rekao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.
Svečanost je državnom himnom otvorilo pevačko društvo „Prepodobni Rafailo Banatski”, a glumci su izveli numere iz mjuzikla „Bilo jednom u Banatu” i predstave „Zrenjanin”.


M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)