JUBILEJ TEHNIČKOG FAKULTETA „MIHAJLO PUPIN”

Četiri i po decenije šire znanje

Najbolji studenti – Teodora Šešum, Svetlana Živanov, Stefan Tadin, Milivoj Horvat, Nikola Protić, Marija Stankov, Jovan Radišić, Barbara Pruginić, Dragan Banović, Dejan Bajić, kao i inovatori i pronalazači Marija Nedić i Dejan Jevremov, dobitnici su diploma Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”, u jubilarnoj, 45. godini rada. Priznanja su im u ponedeljak, na svečanoj akademiji, uručile dekanka, prof. dr Dragica Radosav i prodekanka dr Sanja Stanisavljev.
Svečanost je počela studentskom himnom „Gaudeamus igitur”. Voditelji su bili studenti Una Marčeta i Borivoj Novaković. Gostima su se obratili i Snežana Lakićević, NIS, Budimir Jovanović, ZREPOK, Milan Zečar, Društvo inženjera i tehničara…
Akademiju i film o Mihajlu Pupinu pripremili su studenti. Rusku pesmu „Otadžbino moja” izveli su studenti prve i druge godine smera industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, mentor – Mila Đuričin, a Jesenjinovu pesmu govorio je Stefan Radu, dok je svečanost osmislila dr Snežana Komatina.
– Fakultet je u prethodnom periodu neprekidno bio suočen sa izazovom da jača svoju reputaciju kao vodeća akademska ustanova u regionu Banata. Dosadašnji okvir razvoja je realizovan kroz kontinuirano praćenje novih tehnologija i zahteva tržišta rada, aktivan rad na akreditaciji sva tri ciklusa studija, saradnja sa privredom i kompanijama u gradu, regionu i šire, Regionalnim centrom za talente, Privrednom komorom, zatim tradicionalne međunarodne konferencije u partnerstvu sa eminentnim univerzitetima i profesorima – rekla je dekanka dr Radosav.
Na Tehničkom fakultetu znanje trenutno stiče 1555 studenata, na devet studijskih programa. Fakultet raspolaže sa 11 savremeno opremljenih laboratorija. Uz podršku NIS-a, otvoren je novi smer za industrijske inženjere u eksploataciji nafte i gasa, uz saradnju sa Univerzitetom u Uhti, a uskoro i sa Moskovskim univerzitetom.
M. Bečejac