KAD SE DRUGARI SLOŽE: ZRENjANINCI OSVAJAJU TRŽIŠTE ZAČINSKIM BILjEM

Zeleni svet u saksijama

  • Na „Rastišu” gledamo kao na ostvarenje ideje, stvaranje jednog potpuno ekološkog proizvoda, koji u sebi spaja baštovanstvo, organsku hranu, reciklažu, upravljanje otpadom i edukaciju – kaže Tihomir Đurić

Trojica dugogodišnjih drugara, Pavle Vlahović, sada marketing menadžer, Predrag Stankov, profesor književnosti i Tihomir Đurić, pravnik, druženje su upotpunili i „Rastišom”, idejom koju su ostvarili i koja levitira negde između hobija i posla. I za kratko vreme, „Rastiša” je postao prepoznatljiv i kao ideja, i kao proizvod – za sada kao začinsko bilje.
O tome smo razgovarali sa „glavnim baštovanom”, Tihomirom Đurićem, koji je i prostor u svojoj garaži pretvorio u zeleni pogon.

19-1a-rastisa tihomir

Šta je, zapravo, „Rastiša”, zašto ste se i kada opredelili za taj posao i ko je, zapravo, bio kum ovog simpatičnog imena?
– „Rastiša” je komplet za sadnju bilja (grow boks), gde u jednom paketu dobijate sve što vam je potrebno za uspešan uzgoj biljaka u kućnim uslovima. Po otvaranju „Rastiše” potrebno je da posadite seme koje ste dobili, zalijete ga i stavite na neko sunčano mesto i, naravno, sačekate da poraste. Koncept proizvoda smo osmislili još 2015. godine, ali tek kada mu je naša drugarica Danka dala ime, imali smo konačnu viziju kako će izgledati. Sa sadašnjim izgledom proizvoda prvi put smo učestvovali na Dečjem sajmu u Beogradu, oktobra 2016. godine.
Šta je vaša osnovna ideja?
– Osnovna ideja je da podstaknemo ljude, a naročito decu i mlade, da uzgajaju sopstvenu hranu. Mislim da smo svi mi generalno izgubili vezu sa hranom koju svakodnevno koristimo i na ovaj način smo želeli to da promenimo. Kada smo razmišljali o semenu koje će biti sastavni deo proizvoda, želeli smo da to bude nešto što će svako moći da uzgaja bez obzira na prethodno iskustvo i godine života. Izbor je pao na začinska bilja, jer im je potrebno vrlo malo prostora i period nicanja je relativno kratak. To su sada rukola, mirođija i bosiljak.
Ko vam je pružio podršku i kako vi vidite „Rastišu” – kao ostvarenje ideje, kao priliku za posao ili kao mogućnost da dopunite kućni budžet?
– Najveću podršku smo dobili od prijatelja. Kada smo krenuli sa „Rastišom” nekoliko kompanija je prepoznalo naš proizvod kao prikladan korporativni poklon, što nam je u samom početku dosta značilo. Nismo koristili podsticajna sredstva jer smo želeli da izbegnemo uslovljavanja i uticaje na finalni proizvod. Imamo svoj prostor i uspostavili smo dobre veze sa dobavljačima. Na „Rastišu” gledamo kao na ostvarenje ideje, stvaranje jednog potuno ekološkog proizvoda, koji u sebi spaja baštovanstvo, organsku hranu, reciklažu, upravljanje otpadom i edukaciju. Eto, to je neki naš model da menjamo svet…
Šta je sada najaktuelnije u proizvodnji i kako plasirate proizvod?
– S obzirom na to da je „Rastiša” sezonski proizvod, trenutno su aktuelni začinsko bilje i salate. Na jesen ćemo po prvi put krenuti sa lukovicama. Proizvod plasiramo preko internet prezentacije i Fejsbuk stranice, preko kojih i pratimo šta naši korisnici očekuju od nas. Povremeno odlazimo na sajmove i različite manifestacije koje se uklapaju u naš koncept održivosti.
Čini mi se da je ovo dobra zelena priča koja je već osvojila kupce, ali čini se da je dobra i kao edukacija mladih. Da li planirate saradnju sa školama?
– Predloge za saradnju već smo dobili od nekih beogradskih predškolskih ustanova vezano za održavanje radionica o uzgoju biljaka i hrane. Uskoro planiramo da održimo jednu pilot radionicu i da vidimo kako ljudi i deca reaguju.
Kakvi su planovi za dalje?
– Sada smo u procesu registracije žiga i intelektualne svojine vezane za „Rastišu”. Trenutno nam je to glavna preokupacija, jer naš brend polako postaje prepoznatljiv. Takođe, pripremamo se za jesenju i zimsku sezonu sa novim vrstama biljaka i kampanjama. Milena Bečejac

Milena Bečejac