KAKO ĆE SE SPROVODITI MERE ŠTEDNJE U NAŠEM GRADU?

Smanjenje potrošnje gde god je moguće

Ministarstvo rudarstva i energetike nedavno je uputilo apel državnoj upravi, javnim preduzećima i lokalnim samoupravama da naprave svoj plan smanjenja potrošnje električne energije. Iz odluke su izuzeti vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica, obrazovne, naučno-istraživačke i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite.
Sekretarka Ministarstva Jovanka Atanacković je rekla za „Dnevnik” da nema nikakvih planova restrikcija, da neće biti odlaganja početka grejne sezone i da će država obezbediti dovoljno energije i energenata za privredu i za domaćinstva.
Atanacković je istakla da preporuke Ministarstva o smanjenju potrošnje energije nisu obavezujuće i da nema sankcija ako se one ne poštuju. Ocenila je da preporuke za domaćinstva neće uticati ni na čiji komfor i neće smanjiti kvalitet života. Ukazala je da ukoliko se uštedi 15 odsto svakog meseca, na godišnjem nivou uvoz će se anulirati.

„ZATEZANJE” U JAVNIM PREDUZEĆIMA
Grad Zrenjanin je, sledeći ove preporuke, oformio radnu grupu za racionalizaciju potrošnje. Predsednik je gradonačelnik Simo Salapura, dok su članovi: Goran Kravarušić, Stevica Cigulov, Žarko Đuričić, Dejan Dunđerski, Siniša Cukućan, Predrag Stankov, Miladin Tepić, Nataša Jevremov i Stojanka Vučković.
– Mere koje Zrenjanin planira imaju za cilj da smanje toplotnu i električnu energiju za 15 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Odnose se na sva javna preduzeća i ustanove na teritoriji Grada. Izuzete su institucije koje je u dopisu navelo i Ministarstvo. Ovo su preporuke, tako da će se primenjivati gde je to moguće. Cilj nije da se zaustavi normalno funkcionisanje, već da se uz manje promene navika obezbedi racionalno korišćenje energije – rekao je gradonačelnik Salapura.
Kako je saopšteno iz lokalne samouprave, što se javne rasvete tiče, u planu je smanjenje na bezbedonosno opravdan nivo, ograničenje bilborda, svetlećih i dekorativnih reklama, reflektora na sportskim i drugim manifestacijama. Preporučuje se i da se događaji više ogranizuju tokom dana.
Kada je reč o javnim preduzećima i ustanovama, temperatura u prostorijama ne bi trebala biti viša od 20 stepeni, režim grejanja u objektima treba poboljšati, standardne sijalice zameniti za LED, rad zaposlenih prilagoditi uz maksimalno korišćenje dnevnog osvetljenja. Energetska efikasnost će se poboljšati uz zamenu prozora, bolju izolaciju i sisteme grejanja i hlađenja. Poželjno je i skratiti vreme rada rasvete u dvorištima objekata na dva sata.

MEDICINSKE USTANOVE IZUZETE
– Uključivanjem u rad TETO Zrenjanin za proizvodnju toplotne i električne energije, kao podrška JKP „Gradska toplana”, ostvaruje se ušteda u potrošnji prirodnog gasa kao energenta za 10 odsto u odnosu na odvojenu proivodnju energije – dodao je Salapura.
Iz Ministarstva je naloženo da su medicinske ustanove isključene iz većine odluka, što su nam potvrdili iz zrenjaninskog Doma zdravlja.
– Skrenuta nam je pažnja da se sva spoljna osvetljenja na zgradi isključe. Budući da nemamo fasadnu rasvetu na svojim objektima poštujemo apel koji smo dobili – rekla je Maja Večanski, zadužena za odnose sa javnošću u ovoj zdravstvenoj instituciji.
Iz Opšte bolnice „Đorđe Joanović” nam je rečeno da su Ministarstvu zdravlja poslali predlog Plana uštede električne energije koji se prevashodno odnosi na racionalnu upotrebu struje bez uticaja na kvalitet lečenja bolesnika.
Školska uprava je, takođe, izuzeta od pomenutih mera.

M.Malbaški