KAKO JE LJUBAV PREMA FOTOGRAFIJI SPOJILA JAŠATOMIĆANINA SPASU MLADENOVSKOG I KRAJIŠNIČANINA SRĐANA KARANOVIĆA

Čuvaju vreme od prolaznosti

Zajednička interesovanja i ideje pokreću ih na nove akcije i priče, a jedna od njih je i organizovanje Foto safarija u Jaši Tomiću, koji je prvi put održan juna prošle godine
Kažu da fotografija jedina na svetu može da zaustavi vreme i učini trenutak večnim. Jašatomićanin Spaso Mladenovski i Krajišničanin Srđan Karanović fotografisanjem beleže važne događaje, pejzaže, ljude i tako čuvaju vreme od prolaznosti, ali i daju svoju interpretaciju stvarnosti – jer način rada i pogled kroz objektiv su isti, a ipak uvek drugačiji.

IDEJE POKREĆU NA AKCIJE
Spaso Mladenovski je osnivač i urednik portala nmr.info koji je nastao 2005. godine. Kako kaže, katastrofalne poplave koje su te godine pogodile Jašu Tomić, osim što su promenile to naseljeno mesto, označile su prekretnicu i u njemu samom. Od povrtara, postao je novinar i fotograf. Sa Srđanom Karanovićem se upoznao pre godinu i po dana i za to vreme su organizovali dve izložbe.
Ljubav prema fotografiji potaknula je njihovo druženje, a zajednička interesovanja i ideje pokreću ih na nove akcije i priče. Jedna od njih je i organizovanje Foto safarija u Jaši Tomiću koji je realizovan na inicijativu i uz podršku prijatelja iz Foto kluba CD13.
Na prvom održanom safariju, juna prošle godine, okupilo se dvadesetak fotografa i već tada je postalo jasno da je ovo banatsko selo nepresušni izvor inspiracije za njih. Ove godine učestvovalo je 80 fotografa iz cele Srbije i dve fotografkinje iz Rumunije. Na konkurs je stiglo ukupno 527 radova, a poslalo ih je 107 fotografa iz naše zemlje, regiona i inostranstva.

PRIMEĆUJU OKRUŽENjE
Foto savez Srbije je manifestaciji dodelio prvi rang, što za tako kratak period predstavlja neverovatan uspeh. Značaj održavanja prepoznala je i podržala lokalna samouprava Sečanj, obezbedila je novčane nagrade, a postoji naznaka da će se projekat Foto safari uvrstiti i u budžet opštine.
Spaso i Srđan planiraju da u saradnji sa Foto klubom CD13 i Gimnazijom u Sečnju organizuju tribinu, a u zavisnosti od interesovanja osnovaće i školu fotografije za učenike. Smatraju da deci treba ponuditi nešto novo, u čemu će neki možda pronaći sebe ili svoje buduće profesionalno opredeljenje.
Srđan najviše voli da fotografiše pejzaž, banatsku ravnicu. Ističe da svojom fotografijom pokušava da ljudima, zapalim u kolotečinu, skrene pažnju na lepe stvari koje ih okružuju, a ne primećuju ih, kao i da one koji su se odselili, na te pejzaže podseti. Za sebe kaže da je fotograf amater i ističe da nema problem da zadrži takav status dok ne stekne dovoljno znanja i iskustva. Zadovoljstvo mu je kada ga spomenu fotografi, čiji je rad pratio i koje ceni.

LIČNA PROMOCIJA NIJE CILj
– Nestajemo, mladi odlaze u gradove… Prolazimo pored ruševina, starih kuća, a ne primećujemo ih. To jesu sumorne, turobne, negativne slike, ali to je stvarnost koja nas okružuje. To moram da fotografišem i objavim, iako me kvalifikuju kao turobnog – kaže Mladenovski.
Cilj i želja im je da promovišu sečanjsku opštinu, njena sela, da razdrmaju sredinu, privuku ljude i upoznaju ih sa svojim okruženjem. Lična promocija im je u drugom planu, kažu da sve rade iz ljubavi i da su zadovoljni. Njihove inicijative i aktivnosti su svakako primer koji treba slediti, jer je malo ljudi kojima je unapređenje i razvoj sredine primarni cilj.

BRANKA ŠKRBIĆ