KAKO SE ODVIJA NASTAVA NA DALJINU U ZRENJANINSKIM SELIMA

Ključni internet, strpljenje i saradnja škole i roditelja

Treća je nedelja kako se odvija nastava na daljinu, uz pomoć predavanja na programima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, zatim Gugl učionica, kao i društvenih mreža. Tamo gde nema interneta ili je loš, nastavnici i učitelji pronalaze druge načine da ostanu u kontaktu sa svojim učenicima.
Prosvetni radnici sa kojima smo razgovarali poručuju da nema mesta panici, te da uspešnoj nastavi doprinose nastavnici, učitelji, roditelji i deca zajedno.

OD VAJBERA I MESINDŽERA DO OBIČNOG TELEFONA
Nastavi na daljinu zajedno su se prilagođavali i škole i đaci, ističe Jaroslava Šćevko, nastavnica slovačkog jezika u Školi „Bratstvo” u Aradcu. Đaci prate nastavu preko javnog servisa, a neke sadržaje dobijaju preko onlajn platoformi i društvenih mreža.
– Najpre smo bili u kontaktu preko Mesindžer i Vajber grupa, ali je onda većina nastavnika prešla na Gugl učionicu. Bolje komuniciramo na ovoj platformi – nastavnik daje zadatke, učenici ih urade i vrate. Na društvenim mrežama razmenjujemo kratke informacije – kaže Jaroslava Šćevko.
Ima đaka koji se još prilagođavaju na virtuelnu nastavu, a razredne starešine su tu da odgovore na sva pitanja, kaže za „Zrenjanin” Filip Baloš, nastavnik muzičke kulture u OŠ „Aleksandar Sabovljev” u Ečki.
– Nastava je proces koji ide u dva smera, što je sada kada nema neposredne komunikacije otežano – kaže on.
U selima je, što se tiče odvijanja školske nastave nešto drugačija situacija nego u gradu, smatra Milan Nedeljkov, direktor Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo” u Belom Blatu.
– Manja je sredina i komunikacija sa decom i roditeljima je uvek bila direktna. Sada treba imati u vidu i to da postoje porodice koje nemaju ni u svim prostorijama struju, a kamoli internet već samo pripejd broj. Takođe, ne možemo formirati onlajn učionice jer u školi nemamo bežičan (wi-fi) internet – navodi Nedeljkov.
Za učenike koji ne mogu da prate nastavu putem interneta i televizije, i u Ečki se trude da nađu alternativu, poput štampanih materijala, navodi Filip Baloš.

NAJVAŽNIJE SAČUVATI SE OD STRESA
Za dobro funkcionisanje časova na daljinu ključne su tri karike: nastavnik – roditelj – dete, naglašava nastavnica Jaroslava Šćevko.
– U ovakvom vidu nastave dobro se snalaze učenici koji su vredni i koji imaju veliku podršku roditelja. Problema ima tamo gde je teža porodična situacija, gde roditelji ne mogu izaći na kraj sa decom, naročito onom u puberetetu. Pohvalila bih vredne učenike i njihove roditelje – navodi nastavnica iz Aradca.
U ovom trenutku ipak je najvažnije sačuvati mir, tako da ni deca ni roditelji niti nastavnici ne budu pod stresom, ističe Milan Nedeljkov. Ima vremena za obrazovanje, kaže on.
– I za škole i Ministarstvo nastava na daljinu bila je nepoznanica, tako da se u jednom momentu neverovatno podigla tenzija oko njene organizacije, opteretivši prosvetare, ali i učenike. Ne trebamo biti robovi birokratskih principa niti da preterujemo u nastavi. Ovo je vanredno stanje i ne treba biti u paranoji, ali ni preterano euforičan. Sačuvajmo se od stresa jer tada pada imunitet – podseća direktor beloblatske Škole.
Da se ovih dana gomilaju obaveze, potvrđuje i Jaroslava Šćevko, koja navodi da u školu gotovo svakodnevno stižu uputi i napomene nadležnih. Uz praćenje svega toga, komunikaciju sa đacima, zatim upisivanje u elektronski dnevnik i vođenje evidencije o radu učenika, nastavnici se neretko bave papirologijom i do kasno uveče, napominje Šćevko. Ona razume da ni roditeljima ni đacima nije lako, stoga se trudi da đake ne optereti zadacima.

  • NASTAVA NA MANJINSKIM JEZICIMA
    Časovi maternjeg jezika na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku za osnovce počeli su da se emituju 23. marta na Radio-televiziji Vojvodine. Ovu nastavu slušaju i đaci iz škola iz Aradca i Belog Blata. Prema rečima Jaroslave Šćevko, đaci preko Fejsbuka prate i sadržaje televizije iz Bačkog Petrovca, koja na slovačkom jeziku emituje ostale predmete poput istorije, geografije, biologije.

 

  • NADA ZA MATURSKO VEČE
    – Snalazim se sa novim načinom predavanja. Sa nastavnicima smo u kontaktu putem Vajbera, Vocapa (WhatsApp), a slušamo i nastavu na RTS-u. Ide mi se u školu jer mi nedostaje druženje, a takođe i vanškolske aktivnosti poput časova engleskog i sporta. Inače, posebno će mi biti žao ako ne budemo imali matursko veče – kaže Anja Martinov, učenica osmog razreda Škole „Đura Jakšić” u Perlezu.

J. Šormaz & M. Maričić