KAKO SE ZAŠTITITI OD RODNO ZASNOVANOG NASILjA U ŠKOLAMA I NA FAKULTETIMA

Nulta tolerancija za kabadahije
Devojke i momci treba da ostvaruju kvalitetne veze i da nipošto ne tolerišu nasilje, odnosno da uspostave nultu toleranciju prema ovoj pojavi – rekla je Biljana Damjanov, vršnjačka edukatorka, na radionici posvećenoj diskriminaciji i rodno zasnovanom nasilju, održanoj od 7. do 9. decembra u Srednjoj ekonomskoj školi „Jovan Trajković”.
Šta je nasilje, ko su žrtve a ko nasilnici, gde se nasilje dešava, bila su neka od pitanja na koja su odgovarali učenici ove škole na radionici u okviru projekta „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje”. Započet je u januaru ove godine i trajaće do kraja 2018, a radionice će biti održane u trideset srednjih škola i osam fakulteta u deset gradova u Srbiji.
– Cilj je povećanje bezbednosti devojaka u srednjim školama i fakultetima od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. U planu je da učenici stečeno znanje dalje prenose vršnjacima, a da osmisle na koji način mogu dobiti pomoć edukatorki. Naša uloga je da ih obučimo kako da prepoznaju nasilje i reaguju adekvatno – ističe Biljana Damjanov.
Učenica drugog razreda, koja je želela da ostane anonimna, kaže da je želela da čuje stručna mišljenja na temu nasilja i da će se truditi da doprinese smanjenju predrasuda među vršnjacima. Kako kaže, agresije je sve više, a tome doprinose loši odnosi i površnost komunikacije, kao i zanemarivanje tuđih osećanja. Sa njom se složila i drugarica iz grupe, koja smatra da su ovakve radionice neophodne. Obe zaključuju da bi svaka osoba u adolescenciji, pa i u ranijem uzrastu, trebalo više da se informiše o nasilju i njegovim posledicama.
Projekat finansira Fond Ujedinjenih nacija, a sprovodi ga Autonomni ženski centar u saradnji sa lokalnim organizacijama, među kojima je i Zrenjaninski edukativni centar (ZEC). Edukatorke su Biljana Damjanov i Dajana Bajić, a za tehničku podršku zadužena je Danijela Loci.
Ujedinjene nacije proglasile su 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama.
I. ISAKOV

ODGOVORNOST PORODICE
Prema rečima Katarine Radojčić, psihološkinje u Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”, vršnjačko nasilje je u porastu, ali treba imati na umu da svi oblici ponašanja potiču iz porodice.
– Prema iskustvu iz moje ordinacije, nasilje devojaka prema devojkama i dečaka prema dečacima u školama je čak izraženije nego rodno zasnovano nasilje. Roditelji često nesvesno zapostavljaju dete u psihološkom smislu. Njima je najvažnije da deca budu obučena, nahranjena, da im ne bude hladno, a ne vaspitavaju decu. Zato su deca prepuštena društvu, medijima, u kojima je ima mnogo nasilja – kaže Katarina Radojčić.
S. K.