Kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak a nagybecskereki Petőfiben

Tavasztól igényelhetők lesznek a személyi igazolványok a külképviseleteken is?
Kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak Magyarország Szabadkai főkonzulátusának a munkatársai a nagybecskereki Petőfiben. Ez alkalommal 138 kérvényezőt fogadtak a külképviselet munkatársai. Ez volt a huszonkettedik alaklom, hogy a főkonzultáus munkatársai városunkban kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak.
Dr. Plank Zoltán konzul lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy lehetséges, hogy április vagy májustól a személyi igazolványokat a külképviseleteken is igényelhetik a magyar állampolgárok, ezt eddig kizárólag Magyarországon az okmányirodáknál és kormányabalkoknál tehették meg az igénylők. Tavaly január 1-től ugyanis a személyi igazolvány kiadásához nem szükséges a bejelentett magyarországi lakcím. Természetesen arról, hogy mikortól is lesznek igényelhetők az igazolványok a külképviseleteken, erről a sajtó útján mindenkit értesíteni fogunk.
Itt szeretném megjegyezni, hogy a kedvezményes honosítási eljárás iránt még mindig igen nagy az érdeklődés. A honosítási feltátelek nem változtak, továbbra is igazolni kell az egykor magyar állampolgársággal rendelkező felmenőket, valamint a magyar nyelv tudását. Nagyon nagy az igény az egyszerűsített honosítási eljárást illetően, ennek legjobb bizonyítéka talán, hogy a Szabadkai Főkonzulátusra naponta negyvenen jönnek a kérvényüket benyújtani. Konzuli fogadónapjaink alkalmával is igen nagy az igénylők száma.
Itt szeretnék rámutatni, hogy a magyar állampolgároknak kötelezettségük is van a magyar állam iránt, ugyanis az anyakönyvi változásokat (gyermek születése, házasságkötés, elhalálozás) jelezni kell a magyar hatóságoknak is.
Nagybecskereken következő alkalommal június 28-án tartanak kielyezett konzuli fogadónapot a Szabadkai Főkonzulátus munkatársai.