KOLIKO JE GRAD BEZBEDAN, DA LI JE KORONA UTICALA NA SMANJENJE KRIVIČNIH DELA

Policajci na ulicama obeshrabruju razbojnike

Policijska uprava u Zrenjaninu (PUZ) može da se pohvali uspešnim rezultatom u 2021. godini. U prethodnom periodu pripadnici ovdašnje policije evidentirali su 2.517 krivičnih dela, što je za 62 manje u odnosu na 2020. godinu i čak 547 manje, nego u 2019. godini. Inače, 2020. bila je specifična zbog vanrednog stanja i samim tim nije relevantna za poređenje, ističu u Policijskoj upravi.
– Godinama unazad na području naše Uprave najviše je imovinskih krivičnih dela, krađa i teških krađa. Tokom 2021. zabeleženo je 696 krađa, što je za sedam dela više nego u 2020, a za 79 manje u odnosu na 2019. godinu. Takođe i broj teških krađa prošle godine beleži blago povećanje u odnosu na 2020. Naime, prethodne godine evidentirano je 269 ovih krivičnih dela, što je za 13 više nego 2020, a 42 manje u odnosu na 2019 – navodi se u saopštenju PUZ.

RASVETLJENI NAJTEŽI SLUČAJEVI
Kako saznajemo, sva najteža krivična dela, ubistva i teška ubistva, kojih je u 2021. ukupno bilo četiri, maksimalnim angažovanjem policije, brzo su rasvetljena. Prethodne godine nije bilo evidentiranih pokušaja teških ubistava, a od četiri pokušaja ubistva rasvetljena su dva, dok se na ostalim intenzivno radi. Takođe, od 16 krivičnih dela teška telesna povreda, rasvetljeno je 75 odsto, dok je od 11 razbojništava i pokušaja razbojništava otkriveno 80 odsto počinilaca. U Policijskoj upravi Zrenjanin ističu da su evidentirane i dve iznude, a osumnjičeni su procesuirani. Prošle godine, građani su prijavili da im je nestalo 35 vozila, od kojih je većina bila otključana i sa ključevima u bravi, a efikasnim radom, vlasnicima su vraćena 33.
– Pripadnici Policijske uprave su veoma posvećeni preventivnom radu i preduzimaju niz aktivnosti u cilju unapređenja sigurnosti građana. Kako bi podigli bezbednost, policija se trudi da uspostavi što bolju komunikaciju sa građanima na terenu, jer na taj način saznajemo koji su glavni bezbednosni problemi sa kojima se naši građani susreću i odmah ih rešavamo, što jača poverenje u naš rad. Smatramo i da pojačana patrolna delatnost i samo prisustvo policajaca na ulicama obeshrabruje barem deo potencijalnih izvršilaca krivičnih dela – kaže se u saopštenju.

ZAPLENA NARKOTIKA
Prema rečima nadležnih u PUZ-u, tokom prošle godine, u 235 zaplena, sa ulica je sklonjeno nešto manje od 36 kilograma narkotika. Najviše je oduzeto marihuane, a potom i amfetamin, heroin, kokain i lekovi sa liste psihoaktivnih supstanci. Predanim radom policajaca, koji rade na suzbijanju trgovine drogom, u kući u okolini Zrenjanina otkrivena je laboratorija za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima, dok je u dvorištu jedne vikendice pronađen zasad indijske konoplje.
– Podaci javnog reda i mira pokazuju da je Zrenjanin bezbedan grad i tokom 2021. godine nije evidentiran nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Beležimo i blago smanjenje prekršaja javnog reda i mira. Prethodne godine evidentirano je 775 prekršaja, što je manje u odnosu na 2020. godinu kada je evidentirano 782.
Zrenjaninska policija se može pohvaliti da su prvi u Srbiji, još pre desetak godina, prepoznali značaj koordiniranog rada nadležnih institucija (policije, tužilaštva i centra za socijalni rad) i započeli sa njima rad, kako bi prvenstveno osnažili žrtve da prijave nasilje u porodici, a samim tim i da ih zaštite.
– Po našem „zrenjaninskom modelu”, već tada započeli smo sa redovnim sastancima na kojima razmatramo sve slučajeve prijavljenog porodičnog nasilja i pravimo individualni plan zaštite žrtava nasilja, što se danas primenjuje u čitavoj Srbiji, po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici. Ovaj model pokazao se kao efikasan za osnaživanje žrtava porodičnog nasilja da ga prijave. Sredinom te godine, počeo je da se primenjuje i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pa su, osim krivičnog dela, uvedene i hitne mere – kažu u Policijskoj upravi.
– Tokom prošle godine podneto je 320 krivičnih prijava za porodično nasilje, ali je po Zakonu u nasilju u porodici izrečeno 949 hitnih mera, od kojih 659 se odnosi na privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 290 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana.

I. Isakov

  • ZAPOSLENO JOŠ POLICAJACA
    – Prošle godine Policijska uprava u Zrenjaninu dobila je 11 novih službenika, koji će zajedno sa starijim kolegama činiti sve da Zrenjanin bude što bezbedniji. U narednom periodu ćemo nastojati da održimo stabilno stanje bezbednosti, očuvamo ličnu i imovinsku sigurnost svih građana, a uložićemo i maksimalne napore da sa ulica sklonimo narkotike – navodi se u saopštenju.