KOMPANIJI „BB TREJD” BRIGA O ZAPOSLENIMA JE OD POSEBNOG ZNAČAJA

Da preduzeće postane druga kuća

Na kraju prošle godine preduzeće „BB trejd” sa lancem maloprodajnih objekata „Persu” i sestrinskom firmom „Kompani BB” (koja ima kapacitete za preradu mleka i mesara) imalo je 1.207 stalno zaposlenih. Kolektiv postoji 26 godina i za taj period proširio se na celu Vojvodinu. Od pre dve godine ima i pet prodavnica u Beogradu.
Menadžment navedenog privrednog subjekta u viziji širenja kapaciteta i povećanja broja zaposlenih (lane je broj radnika uvećan za 137), veliku pažnju poklanja svim segmentima rada. Najpre je to odabir lokacija za markete, zatim njihovo uređenje i dizajniranje, selekcija kvalitetnih proizvoda… U poslednje dve godine posebno se vodi računa da zaposleni budu spremni da svojim znanjem i veštinama odgovore zahtevima tržišta.

– To je prepoznao naš direkor Darko Bjeloglav, te smo u tom segmentu sve aktivniji. Moj primer najbolje potvrđuje navedeno. Pre sedam godina bila sam jedina u sektoru ljudskih resursa, a danas taj posao radi nas 11. Ta služba obuhvta pet oblasti: zapošljavanje, obuka i razvoj zaposlenih, motivacija i komunikacija, radno-pravni odnosi i obračun zarada – ističe Snežana Mirković, direktorka sektora ljudskih resursa, uoči nedavno održane konferencije na kojoj je bilo 170 poslovođa iz svih „Persu” marketa.
To je bio prvi takav skup, a biće ih ove godine četiri. Cilj je da zajednički analizuraju prošlogodišnje rezultate, kao i da se poslovođama predoče novine koje ih očekuju u segmentu prodaje i plasmana voća i povrća.

– Govorićemo i o isplativosti akcijske prodaje i njenog učešća u ukupnom prometu. Naravno, to je prilika da ukažemo i na druge aktuelnoasti. Imamo internu i eksternu edukaciju za sve zaposlene – od portira do direktora. Cilj nam je da svaki radnik ostvari maksimum svog potencijala i da bude značajan činilac ukupnog poslovanja. Jednostavno, želimo da fukcionišemo kao porodični dom, da nam preduzeće bude druga kuća. U kolektivu imamo iskusnih i stručnih ljudi, ali poverenje dajemo i mlađima koji donose novu energiju i ideje – dodaje naša sagovornica.
Ona naglašava da je saradnja sa srednjoškolskim centrima u Zrenjaninu, Sečnju, Srpskoj Crnji, Kikindi i Kuli odlična. Dodaje i da mnogo mladih nakon završenog školovanja, odrađene prakse i obuke zaključe stalni radni odnos u ovom preduzeću.
– Ja sam posle završenog fakulteta posao dobila prošle godine. Moj sektor je motivacija i komunikacija. Prvi cilj mi je da spojim moderno i tradiicionalno. Ako su svi zaposleni – od menadžmenta do prodavaca – dobro pripremljeni, možemo da očekujemo dobre rezultate – kazala je Dejana Grubišić, master inženjer.

Da u „BB trejdu” vode brigu o standardu zaposlenih vidi se i kroz zarade. One su od 1. februara ove godine uvećane za 17 odsto, a u aprilu prošle godine povećane su za osam odsto. Postoje i bonus poeni kojima se plate uspešnim radnicima dodatno uvećavaju. To je sigurno jedan od razloga što je fluktuacija zaposlenih poslednjih godina značajno smanjena.

N. Božović

  • ISKRENA BRIGA O KOLEKTIVU
    Poslednjih godina svim zaposlenima omogućen je i besplatan odmor. Reč je o petodnevnom boravku na Tari, a od ove godine i na Zlatiboru. Postoje i drugi načini podrške radnicima. Jedan od njih je program „Super beba” koji podrazumeva da se za svako novorođeno dete izdvajaju novčana sredstva i daje pomoć u opremi. Organizuju se i susreti i druženja zaposlenih sa ciljem da se podstakne radni elan i privrženost poslovnom kolektivu.