ENTUZIJAZAM JE GLAVNI POKRETAČ „TORNADA” – ŽENSKOG SPORTSKOG KOLEKTIVA IZ MIHAJLOVA

„Tutnje” ka višem rangu

Od osnivanja 2010. godine, stonoteniski klub „Tornado” pred mnogobrojnim takmičarskim i pre svega egzistencijalnim problemima istrajava na svom putu do sportskih uspeha. Ovaj mali seoski kolektiv redovno učestvuje na prvenstvima Vojvodine i naročito se ponosi svojim najstarijim timom. Članstvo kluba čine devojčice i devojke – njih 22, koje treniraju Slađana Krsmanović i Kristina Labanc Tot. Predsednik kluba je Robert Gombar. Sportistkinje su podeljene u tri grupe po uzrastu, navodi Slađana Krsmanović.

– Prvu čine devojčice od pet do osam godina, a drugu učenice viših razreda osnovne škole. Treću grupu čine devojke koje pohađaju srednju školu i starije – objašnjava naša sagovornica.

S obzirom na to da Tornado nema svoje prostorije, stonoteniserke treniraju u školskoj sali od 19 do 21 časa uveče, nakon nastave. Mihajlovački klub ima i problema sa opremom zbog čega ne može da obezbedi kvalitetnije uslove za treninge, niti da organizuje turnire i zvanične mečeve. Kako navodi Slađana Krsmanović, nedostaju stolovi, ringovi za ograđivanje, a rekete i loptice deca moraju da nabave sama.
Selo pomaže tako što ustupa prostor za treninge, ističe Slađana. Dodaje da je Grad do sada minimalnim sredstvima podržavao klub – sa svega 50.000 dinara godišnje.

– Od toga 40.000 klub mora da odvoji da bi platio savezima godišnje članarine za učešće u različitim ligama. Osim toga, Tornado ne dobija nikakvu drugu novčanu podršku. Klub nema ni sponzore, niti donacije. Uglavnom se finansira članarinama i putem povremenih konkursa, te zavisi od entuzijazma trenera i igrača – navodi Slađana. Upravo njihovi trud i dobra volja održavaju ovaj kolektiv u malom mestu kao što je Mihajlovo.

Ipak, skromna sredstva ne sprečavaju ideale.
– Devojke su nam prve u Drugoj ligi sever i imaju veoma velike šanse za ulazak u Prvu ligu – kaže Slađana.
Dodaje da prelazak u viši rang zadaje finansijske glavobolje jer je tamo potrebno obezbediti adekvatnu opremljenost sale i novac za gostovanja. Zbog toga treneri i igrači trenutno naglas razmišljaju „šta uraditi ako ostvarimo napredak”.
Pozitivna okolnost za budućnost Tornada jeste da članova i talenta ne manjka, zaključuje Slađana.

N. Kovačević