SVETOSAVSKI BAL OKUPIO JE BROJNE PRIVREDNIKE, PREDUZETNIKE I LJUDE IZ JAVNOG ŽIVOTA GRADA

Tradicionalno, svečano i humano

Sveti Sava je bio princ svetorodne dinastije Nemanjića. Kako je rekao veliki vladika Nikolaj Velimirović, najlepše srpsko dete od Boga darovano našem rodu. Njegovo ovozemaljsko delovanje obuhvata obnovu Hilandara i osnivanje Srpske pravoslavne crkve, uređenje prosvete i kulture, samim tim i našeg identiteta i državnosti. Odredio je put kojim ćemo ići, pismo kojim ćemo pisati i jezik kojim ćemo govoriti.
Sveti Sava je simbol jedinstva našeg naroda i svih naših težnji. Zato ga treba slaviti i uvek poštovati – istakao je Dragan Ristić, osnivač firme „Patrol 023”, kum i domaćin ovogodišnjeg bala.
Navedenu dužnost za narednu godinu predao je Draganu Todoroviću, članu „Svetosavlja” i Udruženja prijatelja „Hilandar”. Todorović je jedan od organizatora pokloničkih putovanja po svetinjama naše zemlje i regiona, najviše po Svetoj gori, gde se i nalazi najpoznatiji manastir koji je upravo podigao sveti Sava zajedno sa ocem, Stefanom Nemanjom.

PUT SVETOSAVLJA TRAŽI ODRICANJA
Nakon dvogodišnje pauze, 21. bal priredila je organizacija „Svetosavlje”. Održan je u četvrtak, 26. januara, u baroknoj sali gradske kuće. Protekao je u sećanju na lik i delo našeg najvećeg prosvetitelja, učitelja i arhiepiskopa. Obred rezanja kolača, kojim je svečanost započela, vodio je otac Dejan Bojanić, uz sasluženje sveštenstva srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin i hora „Žene mironosice”. Otpevale su „Himnu Svetom Savi” i „Rasti, rasti moj zeleni bore”.
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je podsetio da su ličnost i kult Svetog Save duboko utkani u narodni, duhovni, prosvetni i državni život našeg naroda.
– Na nama jeste da idemo putem svetosavlja i da taj duh prenesemo našim naslednicima. On iznad svega podrazumeva rad, trud, znanje, odricanje i upornost – poručio je čelnik Grada.

Organizatori bala godinama unazad obrazovnim ustanovama sa teritorije Grada Zrenjanina i Opštine Žitište daruje ikone sa likom Svetog Save. Ove godine dobile su ih osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”, „Sonja Marinković”, „Bratstvo” Aradac, „Sveti Sava” Stajićevo, „Nikola Tesla” Banatsko Karađorđevo, „Miloš Crnjanski” Srpski Itebej, kao i srednja Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić”.

UGLEDNE ZVANICE
U nastavku programa, prvi put, nastupili su članovi Kulturno-umetničkog društva „Đerđef”. Kako nam je rekao Milorad Đurić, predsednik Društva, predstavili su se igrama iz Banata i Crne Trave.
Svečanost je svojim glasom oplemenila Vaskrsija Kovačević. Uz klavirsku pratnju Vladimira Aleksića otpevala je najlepšu rodoljubivu pesmu „Tamo daleko” i numeru sa Kosova „Crven cvete”. Kao kruna večeri usledilo je potpisivanje Memoranduma o saradnji između organizacija „Srbi za Srbe” i „Svetosavlje”. U narednom periodu predviđena je međusobna podrška u svim humanitarnim i patriotskim aktivnostima po kojima su prepoznate u društvenoj zajednici.

Nakon zvaničnog programa koji su vodile stipendistkinje „Svetosavlja”, učenica Medicinske škole Milena Ćorović i master studentkinja Ekonomskog fakulteta u Subotici Kristina Bucu, gosti su zaplesali valcer. Među njima su se i ove godine našle ličnosti iz javnog života grada. Goran Marinković, direktor Kulturnog centra godinama sarađuje sa „Svetosavljem”. Kako je rekao, želja mu je da prijateljske i poslovne odnose nastave da neguju. Ivana Bošnjak Bošnjak, učiteljica u OŠ „Žarko Zrenjanin” privukla je pažnju svojim izgledom. Uz odabranu toaletu uklopila je tirkizni šešir. Pohvalila je organizatore i njihovu misiju da uvek budu tu za one kojima je pomoć najpotrebnija. Biljana Dimitrijević Martinov, književnica i njen suprug Milorad Martinov su redovni na balu. Kako su rekli, za njih je ovo događaj sezone.

Miroslava Malbaški
FOTO: Jovan Drndak Njegović