ZRENJANINSKI PRIVREDNICI I POSLODAVCI NADJAČALI KRIZU

Okolnosti nisu ugrozile poslovanje

Prethodne dve godine bile su veoma teške i izazovne. Svet još uvek strahuje od pandemije korona virusa. Sa druge strane 2022. ostaće upamćena po oružanom sukobu između Rusije i Ukrajine. Posledice rata odrazile su se na javni, politički i društveni život… Ipak, najteži udarac pretrpela je privreda, a nastupila je i inflacija, sa kojom će privredni subjekti morati da se nose u narednim godinama. Sve to odražava se i na lokalnu sredinu, a o tome je bilo reči i na okupljanju privrednika i preduzetnika povodom 13. rođendana Zrenjanskog poslovnog kruga (ZREPOK). Ovo poslovno udruženje tokom više od decenije postojanja beleži značajne rezultate.

RAČUNAJTE NA NAS
– Koliko god je 2022. bila teška, naše firme su dobro poslovale. Kompanije u okviru ZREPOK-a, zapošljavaju više od 6.000 ljudi. Prošle godine ostvarili smo prihod od 70 milijardi dinara. Na taj način uspeli smo da dokažemo da je uspešno privatno preduzetništvo u Srbiji moguće, funkcionalno i tržišno orijentisano.
Trajemo 13 godina, što nije malo. Pokazali smo da znamo kako da poslujemo i opstanemo. Zato i u narednom periodu – računajte na nas – poručio je Goran Kovačević, predsednik ZREPOK-a.
Kao pozitivne primere naveo je firmu UM-ING (Umićević inženjering) koja je nedavno otvorila pogon u Rumuniji i Vojislava Mrkšića, koji je napravio privredno čudo i opstao gde niko drugi ne bi. Govoreći o globalnim dešavanjima istakao je da se sa inflacijom ne sme igrati, da borba tek predstoji i da je to namet od kojeg stradaju najsiromašniji.
Podsetio je i na brojne aktivnosti ZREPOK-a: letnju stručnu praksu i akciju „Da se lakše diše” kojom se pomažu ozelenjavanja Banata. Domaći preduzetnici podržali su i Horski festival „Slobodan Bursać” i ističu da će nastaviti da budu „vetar u leđa” kulturnim događajima.

PROŠIRENJE KRUGA
Zrenjaninski poslovni krug postao jači za novog člana. Timu se pridružio Dragan Ristić, osnivač firme „Patrol 023” Zrenjanin. To je jedna je od vodećih domaćih kompanija u sektoru privatne bezbednosti. Njen način organizacije i rada zasnovan je na policijskovojnim osnovama. Posluje na teritoriji cele Srbije i ima više stotina zaposlenih službenika. Učestvuje u mnogim humanitarnim akcijama i društveno je odgovorno preduzeće.
– Biti deo ZREPOK-ovog tima je privilegija, ali i odgovornost. Ciljevi svih članioca su isti. Spojili smo planove i nadam se odličnoj sardanji. Naša firma, koja traje 17 godina, lane je dobro poslovala. Nijedan otkaz nismo imali. Svaki posao mora da se traži, zasluži i kada se dobije mora časno i da se obavlja – kazao je Ristić.

POVELJE PRIJATELJSTVA
U želji da se oko ZREPOK- a okupe kvalitetni pojedinci koji dele zajedničko uverenje. Skupština Udruženja dodeljuje „Povelju prijateljstva”. Uručenje tog priznanja izostalo je u poslednje dve godine zbog pandemije, ali je to na ovogodišnjem skupu nadoknađeno.
Laureatkinja za 2021. bila je Aleksandra Tanasijević, sekretarka zrenjaninske organizacije Crvenog krsta. Svojim predanim radom značajno je doprinela njegovom razvitku. Dolaskom na čelo orgnizacije 2002, intenzivirala je rad sa mladima, uključujući programe koji promovišu humane vrednosti, borbu protiv trgovine ljudima, kao i niz zdravstveno-preventvnih aktivnosti.
– U ovom gradu sam rođena, u njemu živim i radim. Verujem da svi mi koji obavljamo svoje poslove na najbolji način, možemo združenim delovanjem da doprinesemo da Zrenjanin bude još bolje mesto za život, rad i ulaganje što je i jedan od ciljeva ZREPOK- a – rekla je Aleksandra Tanasijević.

U 2022. ruka prijateljstva poduđena je Milici Dosković, vokalnoj solistkinji i članici hora Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Predsednica je Društva srpsko-ruskog bratstva „Evgenije Rodionov”, organizatorka kulturnih događaja, akademija i koncerata.
– Sve što radim, radim srcem. Volim Zrenjanin i sve divne ljude koji u njemu žive. Upravo sa njima želim da podelim pesmu i energiju koju crpim iz dubine duše. Ovo je za mene privilegija, ali i obaveza – kazala je Milica Dosković, koja je sa ansamblom izvela numere „Porodica vredi zlata” i „Ne dam”.

Nosilac „Povelje” u 2023. je Milan Bjelorglić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”. On je istaknuti kulturni poslenik, organizator tribina, uvodničar, pisac predgovora i učesnik u raspravama. Dobitnik je „Nagrade grada Zrenjanina” za 2022. godinu.

Miroslava Malbaški

  • JAČI NEGO IKADA
    Prema rečima Budimira Jovanovića, svi članovi Udruženja su snažniji nego ikada, što potvrđuju i ovogodišnji prihodi.
    – Pre tri godine, kada smo obeležavali deceniju postojanja prihod je iznosio oko 50, a sada je 70 milijardi dinara. Sva preduzeća su stabilna, imaju još bolje pozicije na tržištu, izostala su osipanja, sukobljavanja. Nijedno od njih nije izgubilo ljudstvo. To mnogo govori gde se nalazimo – kazao je Jovanović.