KONCERT KEMALA GEKIĆA U NARODNOM POZORIŠTU Nastup dostojan svetskih metropola

Jedan od najistaknutijih svetskih pijanista, Kemal Gekić, sinoć je u baroknom zdanju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” održao dvočasovni koncert. Zrenjaninci su imali izuzetni priliku da uživaju u delima Fridriha Šopena, Andresa Alena i Franca Lista. Gekić je poslednji koncert u našem gradu održao pre trideset godina, a svoje utiske preneo je nakon nastupa.

– Zrenjanin volim od ranije, drag mi je grad, jer je miran i poetičan. Dosta drugova i prijatelja sam imao ovde, kasnije i studenata. Posebno mi je draga barokna sala Narodnog pozorišta, podseća me na salu „La fenice” u Veneciji. Ponovni dolazak je za mene jedan pravi vremeplov. Emocije koje je u meni ova poseta probudile su pomešane; vesele, radosne i pomalo melanholične, jer je dosta vremena prošlo – kazao je maestro Kemal Gekić.

Svira po čitavoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom i Dalekom istoku, Kanadi, Rusiji, Japanu, Jugoistočnom pacifiku i Egiptu. Veliko interesovanje na američkom tržištu poslednjih godina odvelo ga je u mnoge zemlje Južne Amerike. Bio je zapažen na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji.

Zrenjaninska publika je gromoglasnim aplauzom uživala u programu koji joj je bio namenjen, dostojan svetskih metropola.

– Želeo sam da Zrenjanincima dam nešto specijalno i ispunim ovo zadanje najlepšim vibracijama. Svirao sam najbolje što sam mogao i drago mi je što smo zajedno prošli kroz program koji sam pripremio. Koncept muzike koju uzvodim je zaista obiman i trudim se da uvek bude drugačiji, a sviram pretežno ono što mi se sviđa i moje raspoloženje neretko diktira repertoar – ističe sagovornik.

Maestro Gekić održaće i master klas učenicima Srednje muzičke škole „Josif Marinković”

što mu je posebno drago.

– Kod nas ima mnogo talentovane dece i očekujem vrlo dobre interpretacije u smislu da osim talenata imamo i dobre škole. To mogu pouzdano da potvrdim jer je zrenjaninska muzička škola, rasadnik kvalitetnih muzičara, predavača i đaka – rekao je Gekić

Rođen je u Splitu, studirao je u Zagrebu i Novom Sadu, da bi stigao i do Sjedinjenih Američkih Država gde živi od 1999. godine. Uz pijanističku karijeru radi kao stalni profesor na Međunarodnom univerzitetu u Majamiju na Floridi i kao profesor na Muzičkoj akademiji „Musahito” u Tokiju.

M.Malbaški