KOVID 19: NOVE MERE STUPILE NA SNAGU, KOLIKO JE OBOLELIH, IMA LI GUŽVE U KOVID AMBULANTI, BOLNICI…

Borba se nastavlja, moramo biti oprezniji

Prošlo je godinu dana od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona, a epidemijska situacija se do danas nije nabolje promenila. S obzirom na to da je u poslednjih nekoliko nedelja broj obolelih u celoj državi porastao, krizni štab Vlade Srbije za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 je predložio nove mere za suzbijanje ove pošasti koje su stupile na snagu u sredu, 17. i važiće do ponedeljka, 22. marta.

NA KOGA SE ODLUKA (NE)ODNOSI
Identično kao tokom vikenda, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti (kafići, restorani, barovi), tržni centri, butici, bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport…
Nove mere se ne odnose na apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke. Ustaljeno rade prodavnice prehrambene robe, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi, kiosci i trafike.
Takođe rade objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, kao što su obućari, staklorezci, krojačke i stolarske radnje, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja, kao i benzinske pumpe. Bitno je napomenuti da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

KLINIČKA SLIKA PACIJENATA
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u Srednjobanatskom okrugu zaključno sa 15. martom, potvrđen je ukupno 7.901 slučaj zaraze. U prethodnoj nedelji u srednjem Banatu registrovano je 306 novoobolelih lica. Broj obolelih po opštinama okruga je: Zrenjanin 5.559 (aktivnih 447), Žitište 508 (aktivnih 43), Nova Crnja 450 (aktivnih 64), Novi Bečej 945 (aktivnih 100) i Sečanj 439 (aktivnih 38 slučajeva). Jedan od razloga uvođenja rigoroznijih mera jeste što se kapaciteti u bolnicama ponovo popunjavaju. Podsećamo da su 1. februara Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić” i Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda” u Melencima izašle iz kovid sistema, osim Opšte bolnice „Đorđe Joanović”.
– U bolnici leže 52 bolesnika na odeljenju predviđenom za smeštaj obolelih od kovida 19. Od toga je 50 pozitivnih, a dva pacijenta su u izolaciji zbog sumnje na ovu bolest. Na respiratoru se nalazi pet pacijenata, od toga su dva intubirana – saopštila je Maja Sladojević, zadužena za odnose sa javnošću u zrenjaninskoj Bolnici, u sredu, 17. marta.
Prema njenim rečima, pacijenti su pretežno starije životne dobi, ali ima i mlađih. Hospitalizovani su bolesnici sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Kako je rekla, u poslednje dve nedelje primećen je porast broja ležećih pacijenata.
– Pacijenti su smešteni u zgradi u kojoj se nalazilo Odeljenje psihijatrije, a koja je adaptirana za te potrebe. U zgradi Pedijatrije za sada nema pacijenata, ali je spremna da u svakom trenutku ponovo bude u funkciji ukoliko se javi potreba – navela je naša sagovornica.

MLAĐI OD 65 NA REDU ZA VAKCINU
Kako saznajemo, vakcinacija protiv zarazne bolesti odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.
– Vakcinacija u našem gradu se i dalje odvija u zgradi stare Specijalističke poliklinike, gde uglavnom rade dva vakcinalna punkta, a u hali sportova „Medison” šest. Gužve u kovid ambulanti na Zelenom polju su uobičajene. Nešto manje ljudi je dolazilo u februaru, ali sada se taj broj povećava – rekla je Maja Večanski, zadužena za odnose sa javnošću u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov”, za naš list.
Dr Gordana Đurić, koordinatorka za masovnu imunizaciju u kriznom štabu Grada Zrenjanina, istakla je da je najviše građana primilo vakcinu kineskog proizvođača. Doktorka je upozorila da niko ne sme da se opusti posle prve doze i revakcine, jer mora da prođe određen period (u zavisnosti od vrste vakcine, sedam, 14 i više dana) da bi se stvorila antitela i da bi zaštita bila kompletna. Kako je rekla, poštuju se prioritetne grupe i spiskovi. Dosad su se vakcinisali stariji od 65 i 75 godina sa komorbiditetima, a sada na red dolaze mlađi od 65.

  • APEL GRADONAČELNIKA
    – Naše zdravstvene ustanove su se dobro organizovale. Zdravstveni sistem u našem gradu je dobro radio i zbog toga možemo reći da smo duži period bili među gradovima koji su imali najmanji broj obolelih. Ono što je bitno jeste da smo naše kapacitete unapredili u više navrata. Nastavljamo borbu protiv virusa, moramo biti oprezni. Svedoci smo da brojke opet rastu. Dobra vest je da imamo više od 20.000 stanovnika koji su primili jednu ili obe doze vakcine. Vakcinacija ide nesmanjenim tempom, verujem da će to biti prvi korak ka izlazu iz ove situacije. Apelujem da se svi naši sugrađani pridržavaju neophodnih mera – istakao je Simo Salapura, gradonačelnik Grada Zrenjanina, za RTV „Santos” nakon sastanka sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, u četvrtak, 11. marta.

 

  • PREKRŠAJNE PRIJAVE
    – Od početka koordinisanih nadzora izvršeno je 5.694 nadzora. Podneto je 28 prekršajnih prijava i izdato 67 prekršajnih naloga. Od početka marta izvršeno je 915 nadzora i podneto 24 prekršajna naloga – navela je Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga na sednici okružnog kriznog štaba za vanredne situacije, održanoj u ponedeljak, 15. marta, u Gradskoj upravi.

I. Isakov