KRAJIŠNIK: Kupus se krčkao u kotlićima

Asocijacija žena Krajišnik je u subotu organizovala petu gastronomsku manifestaciju ,,Bosanski lonac”. Najbolji ,,lonac su skuvale žene iz Ruskog Sela, druge su iz Boke, Udruženje „Bokinski biseri”, a treće mesto je pripalo AŽS Banatski Despotovac. Tako je odlučio tročlani žiri.

Imale smo goste iz Ruskog Sela, dva udruženja iz Boke („Banatsko jagnje” i ,, Bokinski biseri”), Banatskog Despotovca i Sečnja. Bilo je i udruženja iz Aradca, Sečnja i Bašaida koji su došli kako bi svojim prisustvom uveličali našu manifestaciju, ali nisu kuvali – kaže Mirjana Umićević, predsednica AŽS Krajišnik.

Ove godine smo imale manji broj udruženja koji su se takmičili u kuvanju ,,Bosanskog lonca” zbog ove epidemiološke situacije. Kao i svake godine, sa nama su bili i tamburaši koji su nas uveseljavali dok se u kotlićima krčkalo jelo. Mi postojimo pet godina. Imamo 15 aktivnih članica i zahvaljujući timskom radu i slozi sve postižemo – kaže Mirjana Umićević.

Bilo je i propratnih manifestacija. U skakanju u džaku prvo mesto je osvojio Banatski Desputovac, drugo Rusko Selo i treće Aradac. U bacanju kupusa sa ramena (zapravo oslikane lopte koja podseća na ovo povrće) nabolja je bila Melanija Jerkov iz Bašaida, predsednica Građanskog društva. Drugo mesto je otišlo u Banatski Despotovac i u Sečanj.

Održan je i etnobazar domaćih rukotvorina i prozvoda.

M.Bečejac