KULTURNO-UMETNIČKO DRUŠTVO „GIK BANAT PIONIR” ZADIVILO JE PUBLIKU SVOJIM FOLKLORNIM UMEĆEM

Oni su čuvari tradicije i kulturnog identiteta

Ljubav prema narodnim igrama i tradiciji tajni je recept njihovog trajanja i kontinuiranog rada dugog četiri i po decenije. Postali su sinonim za pesmu i igru, druženje, putovanja, promociju našeg grada u zemlji, regionu i širom sveta. Na kojoj god sceni da se pojave pronose duh Banata, negujući i kulturu drugih krajeva i naroda. Za to su zaslužni svi – od najmlađih članova, koji tek otkrivaju lepotu folklornog stvaralaštva, preko izvođačkog ansambla, do prekaljenih i iskusnih veterana.
Ne zaboravljaju ni soliste i orkestar koji ih uvek i svuda prati. Ipak, najdraža im je publika koja ih već 45 godina podržava i zbog koje se, iz dana u dan, trude da budu bolji i da im uvek prikažu nešto novo.

OGROMNO INTERESOVANjE PUBLIKE
Tako je bilo i u subotu, 18. decembra, na godišnjem koncertu. Mesta u Kulturnom centru bila su ispunjena do poslednjeg. Mnogi su čak i stajali, jer je velik broj Zrenjaninaca došao da vidi šta su im Kulturno-umetničko društvo „GIK Banat Pionir” i Radovan Rača Moldovan i ovog puta pripremili. Neizostavni su i njegovi saradnici: Nikola Markov, Miroslava Jankov, Aleksa Knežević, Jasmina Švarc, Zoran Tošić. Program je vodila Tamara Milankov.
Već nakon prve izvedbe igara iz Banata publici je zastao dah, a ono što je usledilo u dvočasovnom programu nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Gledaoce su folkloraši igrom i pesmom proveli kroz celu Srbiju, od severa do juga. Na repertoaru su bile vlaške, ali i igre iz Vojvodine, Šumadije, Resave, Dimitrovgrada. Program je zatvorila vranjanska svita koja je oduševila sve prisutne. Aplauzom, koji je trajao duže od pet minuta, tražili su izvedbu na bis.
Dunju Milovac zatekli smo dok se pripremala za nastup. U „Pioniru” je već 17 godina. Entuzijazam, koji ju je tada poneo, i ljubav prema folkloru i dalje traju. Godinu na izmaku pamtiće po laskavom priznanju i tituli najbolje igračice koju je osvojila na festivalu u Banji Koviljači.
– Osećaj kada izađem na scenu za mene je neprocenjiv. Moram da spomenem i putovanja, druženja, svakodnevni rad, ali, pre svega, misiju „Pionira” i svih nas da očuvamo tradiciju i naš kulturni identitet – rekla je Dunja Milovac, koja je tokom koncerta pokazala da joj nijedna igra nije strana i da podjednako dobro vlada svakom koreografijom.

IGRAJTE SA NAMA
U razgovor se uključio i veteran Nikola Nedeljković. Ima 72 godine, u odličnoj je formi, a u KUD-u je više od 35 leta. Ono što ga „drži” je veliki broj prijatelja. Želja mu je da udruženje nastavi da traje i da što više mladih dođe, obuje opanke i zaigra.
– Vodim računa o zdravlju i ovo mi je odličan kondicioni trening. Igraću dokle god me noge služe. Koliko sam u KUD-u nema igara koje nisam izvodio, a najdraže su mi šumadijske i naše banatske. Omladini poručujem da se ne plaši, već da se uhvati u „Pionirovo” kolo i bude bolja od nas – ispričao je Nedeljković.
Izo Rujević je 1996. došao u Zrenjanin i priključio se Društvu. Kako je rekao, folklor za njega nisu samo prijateljstvo i putovanja, već nešto mnogo više.
– Volim da se rekreiram, a to je najbolje kroz igru. Posebno me privlači narodna muzika. Koncert koji smo organizovali namenjen je, između ostalog, onima koji bi mogli da budu naši potencijalni članovi. Za decu je bolje da se bave nečim što ih privlači, a ne da su za računarima.
Iskoristio bih ovu priliku da u KUD pozovem muškarce. Apelujem na mlađe, posebno one starije, sa iskustvom, da se ne stide, već da nam se priključe jer smo u deficitu sa dečacima – kazao je Rujević i dodao da mu je žao što je interesovanje za folklor u poslednjih 10 do 15 godina poprilično opalo.

NAJZAHTEVNIJE SU IGRE IZ BANATA
Slavko Berberski je uvek u dvostrukoj ulozi – umetnički je rukovodilac i igrač izvođačkog ansambla. Najveće zadovoljstvo mu pričinjava nastup pred domaćom publikom. Podrška su mu roditelji, drugari iz razreda, prijatelji.
– Kada igrate u drugom mestu čestitaju vam samo saigrači, a na ovoj sceni vidite mnoštvo poznatih lica. Godišnji koncert za mene je najvažniji događaj. Kao umetnički rukovodilac sam zadovoljan, uvek može i bolje, s obzirom na okolnosti. Publika je ta koja je aplauzima „presudila” kakvi smo bili – rekao je Slavko Berberski.
Da svaki nastup prođe kako treba, već skoro 30 godina, brine Radovan Rača Moldovan čijem oku ništa ne promiče. Kako je kazao, KUD je izdržao mnoge izazove, a tako je i sada.
– Cilj nam je da kulturu i tradiciju prenesemo na mlade naraštaje. Banat i Panonska ravnica su posebno parče zemlje pod nebom koje ponosno prikazujemo svetu. Ko god da nas pozove idemo otvorenog srca, a takvi smo i domaćini. Hiljade i hiljade ansambala, igrača i rukovodilaca smo ugostili i pokazali im ono što samo Zrenjanin ima – istakao je predsednik KUD-a „GIK Banat Pionir”.
Prema njegovim rečima, najzahtevnije su igre iz Banata. Sadrže posebne minijature (igračke ukrase), koje ne može svako da izvede. Svaki pokret je važan i ima svoje značenje i ulogu, objasnio je naš sagovornik.
– „Pionirov” igrač mora da je celim bićem fokusiran i na koreografiju i na publiku. Zato je važno da se ta ljubav neguje od najmlađeg uzrasta. Ako postoji tajni recept za naš opstanak, sada sam ga otkrio – poručio je Moldovan.

Miroslava Malbaški