LÁTOGATÓBAN UDVARNOKON

Egy példamutató anyuka

Korábban Ittvarnok,majd Udvarnok, ma Banatski Dvor, csendes kis falu az Ó-Bega jobb partján alakult ki, immár kétszáz éve annak, hogy gróf Petrovics József és veje gróf Rogendorf vállalták a falu betelepítését A betelepített lakosság katolikus vallású volt. Magyar, német, és bolgár vagyis Paltyán telepesekkel. Ma a faluban még ennyi év után is élnek németek és bolgárok is, ha nem is beszélik anyanyelvüket, még midig kötődnek gyökereikhez. 1925-ben a lakoság száma növekedett, tekintettel, hogy szerb lakosokat is telepítettek a faluban.
Manapság falvaink mindinkább elöregednek, de mindig akadnak olyan fiatalok, akik vállalják a faluban való életet.
A kétszáz éves település első magyar ajkú doktornője hű maradt a szülőfalujához.
Az anyaországban és itt, a Vajdaságban is anyák napját ünnepeljük minden évben május első vasárnapján.
Több oka is van annak, hogy egy jeles nap alkalmából beszélgettünk Dr. Csikós Csapó Hajnalkával. Mint írásom felvezetőjében említettem ő az egyedüli magyar ajkú, római katolikus vallású, aki orvosi egyetemet végzet a falu fennállása óta. Dr. Csikós Csapó Hajnalka 1988-ban született Udvarnokon. Szülei földműveléssel foglalkoztak. Az általános iskolát helyben szerb nyelven fejezte be, tekintettel, hogy a legközelebbi magyar tannyelvű iskola Tordán volt, igen körülményes lett volna az utazás.
Már gyermekkorában is arról álmodott, hogy orvosnő lesz, teljesen természetes döntés volt, hogy az elemi iskola elvégzését követően Nagybecskereken az Egészségügyi Középiskolába íratkozott, majd az érettségit követően az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán szerzett oklevelet.

Az egyetem befejezése után, a begaszentgyörgyi község egészségügyi központjában kezdett dolgozni, ahol a mai napig is munkaviszonyban van.Hajnalka a 12 éves Dijana és a 7 éves Igor édesanyja is.Férjével, Igorral naponta utaznak Begaszentgyörgyre ahol mindketten dolgoznak, de ennek ellenére nem szakadtak el szülőfalujuktól.
-­ Véleményem szerint itt születtünk, itt vannak szüleink, ők nevelték belénk, még gyermekkorunkban a család iránti szeretetet, és mi most ezt viszonozzuk nekik öreg napjaikra. Nincs attól szebb mint amikor a család mindennap együtt van. Akármekkora is lehet a külföldi kereset azt, amit mi vállaltunk fel,nem lehet megfizetni, és akkor szép a mindennapi élet amikor együtt van az egész család- teszi hozzá Hajnalka magyarázva, hogy miért is maradtak szülőföldükön.
Vendéglátónk 2023-ban vehette át Begaszentgyörgy Község díjat tehát ez is bizonyitéka, hogy a gyermekkori álma megvalósult és mindezt szülőföldjén tudja kamatozni. Itt ezen a vidéken tud segíteni az egyre öregedő falvak lakosságán. Udvarnokon viszont tudja vállalni a helybeli művelődési egyesület vezetését is, elnöki tisztségben.

Precz István