LAUREATIMA URUČENA PRIZNANJA GRADA ZRENЈANINA ZA 2019: Pravoslavna sabornost i horski prestiž

Episkop banatski Nikanor i Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ dobitnici su najznačajnijeg godišnjeg priznanja, Nagrade grada Zrenjanina za 2019 koja im je dodeljena na današnjoj svečanosti u baroknoj sali gradske kuće.

Priznanje episkopu Nikanoru obeležava izuzetan i vredan jubilej – osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Tim povodom, odlukom episkopa Nikanora, u Zrenjaninu je, iako naš grad nije sedište eparhije, održana centralna svečanost za Banat. Uz izuzetno poštovanje i domaćinski odnos prema našem gradu iskazao je i lično angažovanje u svemu što Zrenjanin poslednjih godina čini na polju obnove duhovnosti i srpske sabornosti, rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih hramova u svojoj eparhiji, navodi se u obrazloženju.

Zahvaljujući na ukazanoj časti i dodeljenoj nagradi, episkop Nikanor poručio je da je to priznanje za celu Eparhiju banatsku.
– Ne bi episkop banatski zaslužio ovo priznanje da nije imao saradnike u ovom gradu, među sveštenicima, kao i u celoj eparhiji, među opštinama, kolektivima, mesnim zajednicama. Zato ovom prilikom blagodarimo i Ministarstvu pravde i Kancelariji za verska pitanja naše države, blagodarni smo i Autonomnoj pokrajini na materijalnoj pomoći za naše hramove, za naše crkvene objekte, blagodarni smo i opštinama u našoj eparhiji, gradonačelnicima ili predsednicima opština i pojedincima – rekao je u besedi episkop Nikanor.

Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“, pod dirigentskom palicom Zorice Kozlovački, na najlepši način neguje izuzetno bogatu i dugu tradiciju horskog pevanja u našem gradu i produžava niz uspeha i zapaženih nastupa koje su horovi iz Zrenjanina imali u zemlji i inostranstvu. Nastupajući na festivalima i takmičenjima širom Evrope, predstavljajući svoj grad i našu zemlju, hor je u periodu od 2006. godine do sada osvojio više od 40 nagrada. Posebno su ponosni na osvojena prva mesta na horskim takmičenjima u Belgiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Italiji, Makedoniji, kao i na republičkim horskim takmičenjima u Srbiji.
Nagradu Grada Zrenjanina uručili su gradonačelnik Čedomir Janjić i predsednik Skupštine Oliver Mitrović.
– Ovo je prilika
da se sumiraju rezultati, da vidimo šta smo uradili, šta smo mogli bolje da uradimo, šta smo možda propustili, pa da to isplaniramo za narednu ili neku sledeću godinu. Prethodnih godina smo se trudili da promovišemo grad Zrenjanin i naše industrijske zone kao dobro mesto za investiranje, ali i da promovišemo neke prostore koji su u ranijem periodu bili privredni objekti, kasnije devastirani. Svakog dana se trudimo da naš grad bude još lepše mesto za život, da našoj deci ostavimo nešto na šta možemo da budemo ponosni, i ja se zahvaljujem svima vama, jer pojedinac i jedna ekipa, bez šire podrške, ne može ništa da uradi”, poručio je gradonačelnik prisutnima i svim sugrađanima poželeo dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću u nastupajućoj 2020. godini.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović