LEGITIMAN POSLOVNI POTEZ KOMPANIJE „MINAKVA” MOŽDA NIJE I LEGALAN

Da li je kupalište izgrađeno bez građevinske dozvole?

Verovatno da vest o otvaranju luksuznog bazena sa mineralnom vodom, saunom i hamamom ne bi izazvala tako ironične i negativne reakcije da je reč o nekom drugom gradu, a ne Zrenjaninu. Reč je o novom zatvorenom kupalištu kompanije „Minakva” u ulici Petra Drapšina na Šećerani, koje je pušteno u rad početkom oktobra. Zrenjanince na društvenim mrežama najviše je iritirala reklama da je ova bazenska voda zdrava za piće, kao i cena ulaznice. Međutim, nezapaženo je prošlo to da se novi bazen nalazi u objektu koji je i dalje uknjižen kao magacin.
– Građani će imati prilike da uživaju u blagodetima plivanja u mineralnoj vodi „Minakva” koja je po svom sastavu i prisustvu prirodno rastvorenog joda slična upravo morskoj vodi. Osim što je zdrava za piće, pokazaćemo Zrenjanincima da je zdrava i za telo – navodi se u saopštenju o otvaranju bazena „Akvafit Minakva”.
Iz „Minakve” su naveli i da su u Zrenjaninu prisutni već dugo.
Naime, u vlasništvu ove novosadske kompanije nalaze se parcela i objekti nekadašnjeg „Bio-ekološkog centra” u ulici Petra Drapšina. Reč je o firmi koja je 2001. proistekla iz razvojnog centra kombinata „Servo Mihalj”, ali je 2014. ugašena. U prostoru jednog od šest objekata pomenute parcele sada se nalazi „Minakvin” bazen.


Ovo zdanje se i dalje vodi kao magacin sirovina i gotovih proizvoda, prema podacima iz katastra nepokretnosti.
Budući da se bez akta nadležnog organa mogu graditi vrtni bazeni površine do 25 metara kvadratnih i dubine do 1,2 metra (kako to definiše važeći Pravilnik), postavlja se pitanje da li je „Minakvino” kupalište izgrađeno bez građevinske dozvole. Ona nije izdata za pomenutu parcelu u ulici Petra Drapšina, kako pokazuje registar CEOP (Centralna evidencija objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola). Prema podacima ove baze, zrenjaninsko Odeljenje za urbanizam je za „Minakvinu” parcelu do sada dalo samo lokacijske uslove za izgradnju četiri punjača za električna vozila i montažno-betonske transformatorske stanice, avgusta prošle godine.
Na pitanje da li je „Minakva” od ovog Odeljenja dobila građevinsku i upotrebnu dozvolu za bazen sa pratećim sadržajima, iz Kompanije su naveli da sam objekat (u kojem je bazen, prim. nov) ima upotrebnu dozvolu, „jer je izgrađen pre mnogo godina i bio je u funkciji kao magacin u okviru proizvodnog procesa proizvodnje bioloških preparata protiv komaraca.”
U odgovoru su istakli i da zatvoreni bazen „Akvafit Minakva” zadovoljava zahteve iz Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda, da u kupalištu sprovode sve mere zaštite protiv kovida 19, kao i da svakodnevno analiziraju vodu u internoj mikrobiološkoj laboratoriji.

  • IRONIČNI KOMENTARI, ALI IMA KUPAČA
    Građani kojima je 17 godina zabranjeno da piju česmovaču, koji toče vodu na eko-česmama ili kupuju flaširanu, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, nisu se obradovali novom zatvorenom bazenu u Ulici Petra Drapšina na Šećerani.
    – Kad krenemo mi iz Zrenjanina sa balonima da odlazimo tamo, ima da presuši taj akvafit – glasio je jedan od komentara na Fejsbuku. – Ovo je najveći apsurd da se u Zrenjaninu ljudi kupaju u čistijoj vodi nego što je ona koju piju. Ne krivim investitore. Krivim građane zato što ćute – primetio je jedan komentator. Osim toga, bilo je reči i o ceni ulaznica. Tri sata plivanja u novom bazenu, zatim „uživanje u parnom kupatilu, džetovima i masažerima” košta kao 18 (najjeftinijih) balona vode. Sa druge strane, kupalište je već imalo prve kupače. Interesovanje je naročito bilo veliko za vikend, kako nezvanično saznajemo. Sindikati su se, takođe, javili za saradnju vlasnicima bazena „Akvafit Minakva”.

 

  • NE PREUZIMAJU FABRIKU, ALI VODU UMEJU DA PREČISTE
    „BB Minakva” nije zainteresovana za fabriku vode u Zrenjaninu. Za potrebe bazena je prerađena voda iz vodovoda do nivoa pijaće vode, saopštila je ova firma nedavno za televiziju „N1”. Tako su gotovo sa dva meseca zakašnjenja demantovali vest koju su krajem avgusta preneli mnogi nacionalni i lokalni mediji, a pre svih portal „021” – da je „Minakva” zaintersovana da preuzme zrenjaninsku fabriku vode. Inače, ova kompanija za proizvodnju prirodne mineralne vode i bezalkoholnih pića, prema navodima medija, pokriva gotovo petinu tržišta voda u Srbiji.

M. Maričić