Leona, Salman i „Julci”

Piše: Milena Bečejac

Koliko je ljubavi i truda potrebno da grad učinimo lepšim? I znamo li da cenimo kada se neko od sugrađana potrudi da nam svima ulepša kraj u kome živimo? Jer, često smo bili u prilici da vidimo kako nestaje cveće koje krasi parkove, centar grada, kako su svojevremeno nestajale cele žardinjere koje su krasile Mali most. Isto je i sa cvećem koje Zrenjaninci sami posade ispred zgrada ili kuća…
Verujemo da tako neće biti sa malom cvetnom oazom u Ulici dr Laze Kostića, ispred cvećare „Daruši”. A za to su zaslužni Leona Kamraš i Al-Mubarak Dogo Salman. I da sve to ne ostane nezabeleženo, potrudila se profesorka Milica Velimirović koja je tuda prošla u pravom trenutku, snimila Leonu i vest se proširila društvenim mrežama.
I, za kratko vreme, kaže, počeli su da se nižu lajkovi podrške. Bilo je to veliko bravo za ove mlade ljude, ali ujedno i poziv drugim cvećarama u gradu da slede ovakav primer. Jer, Zrenjanincima je cvećara „Daruši” dobro poznata – ne samo po dobrom izboru cveća i rasada, divnim aranžmanima, već i po ljubaznosti i spremnosti da vam pomognu u izboru ili daju savet kako negovati cveće. Cvećara postoji od 1978. godine, i tradicija se prenosi.
Upravo komentari govore sve – koliko je tu pohvala, koliko zahvalnosti… I želje da cveće napreduje, uprkos tome što se nalazi na mestu pored koga prolaze automobili u ovoj prometnoj ulici. Naravno, i da ga neko ne „presadi” u svoj vrt ili ga unište iz obesti. Bilo je i duhovitih komentara da se Salman svojski trudio da pomogne, a da ne zna da drži ašov, ali i njegov odgovor da je važno da je posao dobro urađen. Stanovnici ovog kraja, posebno mlađi, sebe zovu „Julci” i vole svoje naselje sa 50-tak zgrada kolektivnog stanovanja izgađenih od ranih 70-ih do sredine 80-ih godina.
Naši Leona i Salman, iz Nigerije, koji je ovde od 2017. godine, pokazali su kako se voli grad. Baš kao što su svoju ljubavnu priču, koja je počela u Americi, nastavili u Zrenjaninu, tako sada šire krugove dobrote i lepote… I – hvala, i bravo…