LETNJA STRUČNA PRAKSA JE DOBAR PRIMER SARADNjE PRIVREDE I OBRAZOVANjA

Dragoceno iskustvo i mnogo znanja

Praksu sam 2015. godine radio u preduzeću „Keramika Jovanović”, kao jedan od najboljih studenata i učesnika projekta dobio sam ponudu za posao koju, naravno, nisam odbio. Sada imam skoro pet godina radnog iskustva – kaže Aleksa Piljević

Aleksa Piljević je završio Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” 2015. godine, zatim master studije sa prosečnom ocenom 10 i stekao je zvanje master inženjer informacionih tehnologija. On je jedan od 150 polaznika koji su završili „Letnju stručnu praksu” – pionirski projekat saradnje Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK) i Tehničkogfakulteta „Mihajlo Pupin”. Projekat je ustanovljen 2011. godine, a studentima je dao priliku da tokom raspusta steknu korisna praktična znanja i da, zajedno sa mentorima, rade na konkretnim programima. Dobijena je podrška, 2013. godine, lokale samouprave.
– Stručnu praksu sam 2015. godine radio u preduzeću „Keramika Jovanović”. Projekat mi je bio „Izrada softvera za tiketing sistem”, a mentor mi je bio šef IT službe Goran Markov. Kao jedan od najboljih studenata i učesnika prakse dobio sam ponudu za posao koju, naravno, nisam odbio. Sada imam skoro pet godina radnog iskustva. „Letnja stručna praksa” mi je otvorila mnoga vrata, donela nova iskustva i znanja koja sam kasnije primenio na projektu – kaže Aleksa Piljević koji ima 28 godina i koji je, posle zaposlenja, i sam postao mentor novim polaznicima prakse.

PRAKSA, POSAO, MENTORSTVO
Prošle godine, na odbrani projekta, Aleksa i studentkinja kojoj je bio mentor pobedili su jer su imali najbolji softver.
– Danas radim na poziciji softver developera, bavim se izgradnjom i nadograđivanjem ERP sistema koji Kompanija koristi, a takođe delom pripadam sektoru digitalnog marketinga gde se bavim istraživanjem tržišta, kreiranjem reklamnih kampanja – ističe Aleksa i dodaje da su u privredi poslovni izazovi svakodnevni, kao i da se stiče dragoceno iskustvo i mnogo znanja.
Nedavno je u prostorijama Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK) potpisan novi dokument o saradnji. Prof. dr Dragana Glušac, koja je od prvog dana koordinatorka projekta na Tehničkom fakultetu, istakla je značaj ovog pionirskog poteza zrenjaninskih preduzetnika, imajući u vidu značaj primene znanja u realnom poslovnom okruženju. Kako je rekla, to je uspostavljanje mostova između studenata i njihovih radnih mesta.

OTVORENA VRATA ZA SARADNjU
– U mojoj kompaniji ima pet, šest studenata koji su radili „Letnju stručnu praksu”. Pokazali su stručnost, želju da uče i neki od njih su danas vrlo uspešni i na direktorskim pozicijama – istakao je Budimir Jovanović, predsednik ZREPOK-a.
Saradnja sa ZREPOK-om, prema rečima dekanke, prof. dr Dragice Radosav, doprinosi afirmaciji Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”.
– Imamo ugovore sa mnogim kompanijama. Međutim, posebno mi je drago što naši studenti imaju mogućnost da stručnu praksu rade u domaćim, zrenjaninskim firmama. Dok nismo uspostavili saradnju sa Zrenjaninskim poslovnim krugom, bilo je vrlo teško organizovati stručnu praksu. Sada su nam otvorena vrata svih članica ove asocijacije, a preko Unije poslodavaca i manjih preduzeća – istakla je dr Radosav.
Studentima se pruža mogućnost da rade u svojoj struci pod nadzorom mentora, što je ustaljena praksa u stranim kompanijama.
– Zrenjaninski poslovni krug i Unija poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanin, poseduju tehničke i kadrovske kapacitete za praksu studentima svih obrazovnih profila Tehničkog fakulteta. U saradnji sa fakultetom, nastavićemo da činimo sve da se što veći broj mladih zapošljava u našem gradu i okrugu – naglasio je Goran Nešić, predsednik poslodavaca Zrenjanin.
Blizu 70 odsto učesnika prakse dobilo je posao. I to ne samo u kompanijama koje su članice ZREPOK-a, već i u drugim preduzećima. Najviše ih je zaposleno u sektoru informacionih tehnologija.

  • STIPENDIJA I PODRŠKA
    Grad Zrenjanin, tokom trajanja stručne prakse, sudentima obezbeđuje 30.000 mesečno. ZREPOK dodeljuje nagradu najboljem studentu – stipendiju na master studijama koja iznosi 120.000 dinara, a Fakultet ga oslobađa svih obaveza plaćanja master studija u jednoj školskoj godini.

M. Bečejac