LETO U SELIMA OBILUJE KULTURNIM DOGAĐANjIMA – ELEMIR U SLAVU VELIKOG PISCA

Na „Sremčevim danima” nagrade i bogat program

Poštujući tradiciju, zasnovanu pre četrnaest godina, i ove godine, 28. i 29. juna, u dane Vidovdana, Elemir je bio organizator i domaćin Bala u Elemiru – „Sremčevi dani”, kulturne manifestacije posvećene boravku čuvenog srpskog književnika u ovom delu Banata, gde je napisao epos u deset pesama pod nazivom „Bal u Elemiru”. Organizator je Mesna zajednica Elemir u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom, uz podršku Grada Zrenjanina.
Aforističar Janko Baljak, nagrađen je prvom nagradom žirija koji su činili Uglješa Šajtinac, Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša. Drugo mesto pripalo je Bojanu Babiću, a treće istoričaru dr Milanu Miciću.
U sklopu „Sremčevih dana”, Laslo Blašković, pisac i direktor Narodne biblioteke Srbije, predstavio je svoju knjigu pesama „Bogzna”, a književno delo „Suđenje Jevremovo” autorka Gordana Svilengaćin i kritičar Radovan Vlahović.
Kako ističu aktivisti Mesne zajednice, predsednik Saveta Milan Poučki i članovi Marko Kovačević i Veselin Lakatuš, kao i sekretar Mesne zajednice Dragiša Cukić, „recept” za uspeh je naizgled jednostavan. Građani su se svojevremeno izjasnili za ubiranje samodoprinosa, što je omogućilo da se selo kvalitetno komunalno opremi. Veliki doprinos ekonomskoj i socijalnoj snazi daje i naftna renta i to što od četiri i po hiljade stanovnika sela, radom van poljoprivrede, 1.500 Elemiraca prihode ostvaruje mahom u industriji (pomenimo samo obližnju fabriku sintetičkog kaučuka, Rafineriju gasa, a i izvore nafte i gasa).
Uspešni su Fudbalski klub „Naftagas Elemir”, preferans, teškoatletski („pauerlifting”) i Šahovski klub, koji se nadmeće u Prvoj ligi.
Elemir je najuspešnije selo Srbije, što je potvrđeno zimus, priznanjem koje dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Tada je nagrađena i Nada Boroš, donedavno direktorka Istorijskog arhiva u Zrenjaninu, rođenjem trajno vezana za Elemir.

  • KONCERTI, KOLONIJA KARIKATURISTA…
    Koncerte su održali grupa „Apsolutno romantično” i Saša Matić, zatim domaći KUD „Mladost” sa gostima, plesni studio „Naca”, lutkari iz Elemira održali su predstavu „Ohola princeza”. Održana je i kolonija karikaturista. Manifestacija je završena uz vatromet.

M.S-n.