Sečanjski „zavičajci” Neguju prijateljstvo i doprinose da im rodno mesto bude uspešnije i lepše

U Klubu mesta i za mlade rasejane po svetu

U Sečnju je na Vidovdan obeleženo 25 godina postojanja i rada Zavičajnog kluba Sečanjaca. Osnovan je da bi okupljao sve koji su se u tom mestu rodili, kojima je ono u srcu, i koji, bez obzira gde se nalaze, žele da daju doprinos kako bi bilo bolje i lepše. Utemeljen na stremljenju da se ne zaborave koreni i poreklo, kao i da se tradicionalne i kulturne osobenosti i vrednosti očuvaju i prenesu na buduća pokolenja, u proteklih četvrt veka Klub je opravdao odluku o osnivanju i postojanošću pokazao da je izdržao probu vremena.
Na svečanoj sednici, pozdravljajući „zavičajce”, to je naglasio i predsednik Kluba, mr Milan Radovanović, istakavši da su u međuvremenu osnovane i podružnice Zavičajnog kluba Sečanjaca u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu.
– Ima mnogo mladih koji su završili škole i otišli u države Evropske unije, Ameriku, Kinu, Japan. Naš je cilj da se svi umrežimo, komuniciramo i da to poznanstvo i prijateljstvo, negujemo i čuvamo – rekao je mr Milan Radovanović.
U ime Mesne zajednice Sečanj, sa kojom Zavičajni klub Sečanjaca uspešno sarađuje, „zavičajce” je pozdravio predsednik Saveta, Miodrag Milošević, a u ime podružnica, mr Vojo Vukoje iz Novog Sada i Milan Komar iz Beograda. Na sednici je doneta odluka da se svakog Vidovdana u Sečnju okupljaju i druže svi Sečanjci kojima je zavičaj u srcu.
U sklopu obeležavanja 25 godina postojanja „Zavičajnog kluba Sečanjaca”, prošlog petka bila je i svečana akademija. Prisutnima u sečanjskom Domu kulture obratili su se mr Milan Radovanović i starešina Hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija, protonamesnik Ivan Mučalov. U kulturnoumetničkom delu programa nastupali su Bojana i Nebojša Brdarić, koji neguju muziku Balkana, i Branislav Bubalo, virtuoz na harmonici.
Najmlađi sastav KUD-a „Vlado Tomanović” izveo je igre iz Bačke, dok su nešto stariji folkloraši odigrali srpske igre iz Negotina. Izvorna pevačka grupa „Ercegovina” prikazala je „Običaje hercegovačke prosidbe”, a prikazan je i dokumentarni film „Hercegovci put Banata”, autorke Jelene Milićević.

  • Dodeljene zahvalnice
    Za doprinos u ostvarivanju ciljeva „Zavičajnog kluba Sečanjaca” dodeljene su zahvalnice. Ovo priznanje uručeno je dr Dragiši Slijepčeviću, Ratku Novčiću, mr Milovanu Vukoju, mr Voji Vukoju, dr Novaku Vukoju, Milanu R. Vujoviću, Momiru Rniću, Jovu Šmrkiću, prof. dr Žarku Šešliji, Radomiru Miloševiću, Dragu Tabakoviću, Milanu Lisovu, Milanu Savoviću, Mirku Luburiću, Milanu Bobotu, Ljubiši Radovanoviću, Draganu Popari, Nikoli Milićeviću, Čedomiru Ivkoviću, Nadeždi Ivković, Leonidu Babiću, Radoju Milićeviću, Slobodanu Šarencu, Šandoru Erešu, mr Milanu Radovanoviću i Branislavi Rudan. Priznanje „zavičajaca” dobili su Mesna zajednica Sečanj, SO Sečanj, Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija.
    Posthumno su zahvalnice dodeljene dr Rajku Vučkoviću, Milenku Aćimoviću, Miru Popari, Predragu Miloševiću Karasiju, Nadi Milošević, Teodosiju Mišiću, Branku Vujoviću, Božidaru Miloševiću, Obradu Miloševiću, Miroslavu Milivojčevu i Miloradu Okiljeviću.

B. Škrbić