LICITACIJE DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA: Zakup uglavnom po početnim cenama

Poljoprivrednici iz Lazareva i Banatskog Despotovca i imanje „Zlatica” u sastavu kompanije „Matijević” zakupili su svih 1.450 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u katastarskoj opštini Lazarevo na danas održanom javnom nadmetanju održanom u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu.

Parcele prve i druge klase zakupljene su po početnim cenama – u proseku oko 24.500 dinara po hektaru godišnje. Zakupci će platiti oko 35,5 milona dinara, od čega 40 odsto ide u budžet grada, a po 30 odsto u budžet Republike, odnosno AP Vojvodine. Najveći pojedinačni zakupac – radi se o 510 hektara – jeste „Zlatica”. Kao zakupci pojavili su se i Poljoprivredno gazdinstvo „Mira” Krajišnik i Zavod za poresko veštačanje Novi Sad.

Na licitaciju, koja je počela juče, a trajaće tri dana, ukupno je dato 14. 914 hektara i 56 ari poljoprivrednog zemljišta, od čega je u jednogodišnji zakup dato oko dve trećine. Izuzetak je Tomaševac, gde su Nikola Vijatov i Ljubomir Jeftić licitirali dve parcele do dvostrukog iznosa: sa 27 i 28 hiljada dnara podigli su ponudu na 54, odnosno 56 hiljada dinara godišnjeg zakupa. Ova licitacija biće nastvljena u četvrtak.

Probijanja arende bilo je i u Perlezu gde je Marko Aničić stao na 49.289 dinara zakupnine, skoro duplo u odnosu na početnu cenu od 27.288 dinara po hektaru – za parcelu od 49 hektara i 12 ari. U većem broju katastarskih opština: Lukinom Selu, Belom Blatu, Aradcu, Srpskom Elemiru, Farkaždinu i Tarašu interesovanje za zakup bilo je malo ili ga nije bilo uopšte.

M. S-n.