ZNAČAJNA NAGRADA ZA DALIBORA BUBNJEVIĆA: „Bogdan Tirnanić“ u rukama prvog čoveka lista ,,Zrenjanin,,

U beogradskom Pres centru Udruženja novinara Srbije, danas, na Dan UNS-a, održana je svečanost na kojoj su dodeljena prestižna priznanja iz raznih domena medija. Dalibor Bubnjević, direktor i glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“, laureat je nagrade „Bogdan Tirnanić“ za kolumnu koju objavljuje od 2007. godine u najtiražnijem nedeljniku u zemlji. Nagradu koja nosi ime po jednom od istaknutih novinara, esejista, publicista, filmskom kritičaru i glumcu, dodeljuje Udruženje novinara Srbije. Predsednica, pred kojom nije bio lak zadatak, bila je novinarka televizije „N1“ Ksenija Pavkov dok su u žiriju bili još i Marko Nedeljković, Goran Sivački, Slobodan Radičević i Bogdan Vranješević.

– Biti laureat najznačajnijeg nacionalnog priznanja za kolumnu je izuzetna čast. Naročito raduje to što nagrada stiže u godini kada list „Zrenjanin“ obeležava 70 godina postojanja – rekao je za „Danas“ Dalibor Bubnjević.

Kako stoji u obrazloženju, Bubnjević 15 godina objavljuje komentare u „Zrenjaninu” i ne libi se da izrazi sopstveno mišljenje. To čini jedinstvenim stilom, neretko koristeći ironiju, sarkazam i retorička pitanja, a postignuti uticaj komentara predstavlja rezultat autorovog dugogodišnjeg beskompromisnog pisanja, navodi se u tekstu nagrade.

– Komentatorima nikada nije lako. U turbulentnom vremenu u kojem se sve manje čita izazov je biti aktuelan i atraktivan. Iz nedelje u nedelju nastojim da biranim rečima i jasnim stilom kažem mnogo toga između redova. Čitaoce ne treba potcenjivati, oni su spremni i sposobni da razumeju sve nivoe poruke koje im autor šalje. Hvala im na podršci koju mi pružaju već 15 godina – dodao je Bubnjević.

Inače, prvog čoveka „Zrenjanina“ za nagradu je predložio dr Dejan Molnar, vanredni profesor univerziteta u Beogradu i član Udruženja novinara Srbije.

Nagradu „Bogdan Tirnanić“ do sada su, između ostalih, primili i kolumnisti dnevnih i nedeljnih novina: Olja Bećković („Blic“), Cvjetin Milivojević („Danas“ i „Politika“), Miroslav Lazanski („Politika“), Aleksandar Milošević, (urednik ekonomske rubrike lista „Danas“), Filip Rodić („Večernje novosti“), Muharem Bazdulj („Vreme“).

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović