LIST „ZRENjANIN” U POSETI NEONATOLOGIJI ZRENjANINSKOG PORODILIŠTA

Podrži dojenje za zdraviju planetu

Dragocenu tečnost kakvo je majčino mleko beba dobija odmah nakon prvog dodira sa majkom, kontakta „koža na kožu”, odmah po rođenju. Majčina toplota omogućava da beba lakše reguliše toplotu svoga tela. Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način ishrane novorođenčeta. Majčino mleko je nezamenjivo, ono reguliše psihomotorni razvoj, razvoj svih čula, funkcije imunološkog sistema – ističe dr Svjetlana Ždrale, šefica Odseka neonatologije.
Povod za priču o ovom odeljenju smeštenom na prvom spratu zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović” jeste obeležavanje nacionalne nedelje dojenja u Srbiji koja je ove godine bila od 28. septembra do 4. oktobra.
Slogan ovogodišnje aktivnosti je bio „Podrži dojenje za zdraviju planetu”.

I DANjU I NOĆU SA BEBAMA
Pored doktorke Ždrale, utiske i informacije o svom poslu saopštile su nam i vodeća sestra odeljenja Maja Rackov i glavna sestra za edukaciju dojenja Persa Sarić.
Neonatološke sestre, poput Maje i Perse, uz lekare na odeljenju, brinu se danju i noću o novorođenim bebama, od trenutka kada dođu na svet pa sve do polaska kući. Sestre su obučene za reanimaciju i zbrinjavanje životno ugroženog novorođenčeta, što po rečima Maje Rackov nosi veliku odgovornost i predstavlja težu stranu ovog posla. Lepšu stranu čini da bebe budu site, suve, zadovoljne i prvenstveno da budu sa svojim majkama.
– Naši lekari svakodnevno pregledaju bebe, vrše zdrastvenu dijagnostiku i trude se da adekvatnom terapijom pomognu da beba i majka srećne i zadovoljne odlaze svojim kućama. Na odeljenju se rade tri skrininga: metabolički, skrining sluha i skrining za otkrivanje težih formi urođenih srčanih mana, a naš najveći ponos je uspešna edukacija porodilja za dojenje – ističe Maja Rackov.
Na odeljenju rade, pored dr Svjetlane Ždrale, još tri lekara: Tijana Đurić, Marija Velisavljev, Anastazija Savić. Uz Maju Rackov i Persu Savić, još 16 neonatoloških sestara čine tim koji obavlja posao: Slavica Mileusnić, Etelka Penzeš, Zorica Momirski, Marija Tubić, Vesna Dapčević, Marica Šarenac, Snežana Zukorlić, Marija Konja, Dušica Nikolić, Milica Batanjski, Natalija Nikolić, Angela Heveši, Jelena Stojšin, Jadranka Velemirov, Marija Petković i Željka Stefanov.

IDEALNA TEČNOST
Sestra Persa Sarić je podsetila da je 2018. godine u Srbiji usvojen i revidiran nacionalni program podrške dojenju koji je prvi put implementiran 1994. godine i koji ima za cilj da omogući posebne preduslove kako bi se majke motivisale i edukovale da uspostave laktaciju i da što duže doje.
– Majčino mleko je idealna tečnost, savršeno dizajnirana i izbalansirana, sadrži u sebi sve neophodne sastojke za najbolji start u životu i bazu imuniteta za ceo život. Edukacija se zasniva na tome da se pruži pomoć i smernice, da se otklone strahovi, da se savlada tehnika pravilnog podoja i poveća svest majke o prednostima i značaju dojenja.
Takođe, tokom tih prvih dana rada sa porodiljama rešavaju se i sve nedoumice i predrasude, a majke ohrabrujemo da budu što uspešnije u dojenju svog novorođenčeta – ističe sestra Persa čije reči potkrepljuje edukativni materijali i brošure o dojenju koju dobija svaka mama.
Ono što u Odseku posebno ističu jeste timski rad, velika ljubav i humanost koju poseduju lekari i sestre neonatologije. A najveća radost su osmesi, zdravi dečji plač, site i zadovoljne bebe i srećni odlasci kući. Mnoge mame ne zaboravljaju svoje prve lekare i sestre, javljaju im se i stvara se jedna neraskidiva veza, samo njima znana, a prožeta najvećom radošću na svetu koju pruža rađanje novog života.

  • DOJENJE JE LJUBAV
    Naše sagovornice istuču da je dojenje neraskidiva ljubav majke i bebe, prvih šest meseci u životu bebe je ključno, to dojenje ima naziv „ekskluzivno dojenje” u smislu da je majčino mleko osnovna i jedina hrana odojčeta. Majčino mleko je osnovana hrana tokom prve godine života, a sa dojenjem treba nastaviti i do navršene druge godine. Oko šestog meseca se može započeti sa probanjem nemlečnih namernica, a posle 26. nedelje uvođenje nemlečnih obroka je neophodno.

Ž. Cvetić