TREĆA INKLUZIVNA PLOVIDBA BEGEJOM, PO UZORU NA DRINSKU

Regata, uprkos koroni

Predstavnici Udruženja paraplegičara Banata i Grada Zrenjanina organizovali su polovinom septembra treću inkluzivnu regatu, ovoga puta na Begeju, na brodiću kapetana Nikole Spaića. Nakon dve regate na Tisi, odlučeno je da se ova održi na gradskoj reci i da to bude svojevrsna promocija novog pristana i napora koji se čini na čišćenju Begeja, uređenju obala i uvođenju novih sadržaja na samoj reci i oko nje.
Ni domaćini, niti gosti, nisu krili oduševljenje što je regata krenula uprkos trajanju pandemije i prognozama pesimista da će joj polazak biti onemogućen. Snežana Nikolič je jedna od onih koja je verovovala da će i ove godine ploviti.

Na radost domaćina i gostiju
– Prava je sreća što smo opet u našoj inkluzivnoj regati koju iščekujemo nestrpljivo od prošlog leta – kaže Snežana Nikolič. – Ne znam ko je danas radosniji, mi ili gosti koji su se, s radošću, odazvali pozivu da nam se pridruže. Verujem da će biti prijatno kao i prošle godine, pogotovo što je Begej ponovo plovan – istakla je Snežana Nikolič.
I predsednik Udruženja paraplegičara Banata Nenad Krbavac se nadao da će doći trenutak za ovogodišnju regatu. Njegov optimizam se povećavao kako je vreme odmicalo. On je, ipak, ovog puta, ostao na obali, isprativši i dočekavši učesnike.
– Svi se radujemo što se regata ipak održala, a žao nam je što njen obim nije onakav kakav je bio prethodne dve godine – kaže Nenad Krbavac. – Ovo je događaj koji, na neki način, „otvara” Begej i promoviše neki novi vid aktivnosti na reci. Na vodi je bilo samo dvadeset do trideset ljudi, a regata se kretala od pristana, u centru Zrenjanina, do „triangla”, kod Kleka i nazad.
Nakon toga druženje je nastavljeno na Motelu. Sa nama su i predstavnici Udruženja penzionera Zrenjanina – Gradnulica, koji nam uvek pomažu u organizaciji, bez čije pomoći, kao i podrške Grada Zrenjanina, regata ne bi bila ni održana – rekao je Krbavac.

Promocija nautike na begeju
Predsednik Saveta Mesne zajednice „Dositej Obradović”, Duško Radišić verovao je da će Begej biti plovan iako je za mnoge to bilo nezamislivo, a predviđa da će sledeća inkluzivna regata biti na Tamišu. Tako će rečna mreža u Banatu otvoriti vrata nautičkom turizmu.
– Dočekali smo da Begej ponovo bude plovan. U ovom trenutku pristan se nalazi na jednoj od najviših kota obale Begeja i ovde je gradnja pristupačne staze bila komplikovana, ali nedaleko odavde radi se nova staza, tako da će i pristan biti dostupan svima. Tom stazom će se silaziti i do budućih stalnih vezova za više plovila i čamaca na Begeju – rekao je predsednik Saveta Mesne zajednice.

I tuga, i radost
Ljiljana Lučić, članica Udruženja paraplegičara Banata, učestvovala je na obe prethodne plovidbe. Po završetku Druge inkluzivne regate, na obali Tise, rekla je da jedva čeka sledeću.
– I, evo, dočekala sam – govori, ne krijući koliko joj ona znači, dok alkoholom dezinfikuje dlanove učesnika. – Tužna sam, jer sam u međuvremenu izgubila majku. Moramo da nastavimo da živimo i da se družimo, jer to je lek za tugu…
Drago Ilić, predsednik Udruženja cerebralne i dečje paralize prvi put je gost na Inkluzivnoj regati. Za njega je ovo neočekivano i, kako kaže, jako vredno, pogotovo što su svi zajedno, a svi imaju iste potrebe.
Nedeljko Grahovac, predsednik Udruženja slabovidih i slepih takođe pohvaljuje ideju o regati i istrajnost u njenom organizovanju i u uslovima kada se činilo da je neće biti.
– Saradnja između udruženja pomaže da sagledavamo šta nam je potrebno da bismo svakodnevicu učinili vedrijom, a boravak na vodi nam koristi svima – kaže Nedeljko.
Julijana Stanisavljević iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja podseća da se život osoba sa invaliditetom umnogome promenio, ali pomoći nikada nije dovoljno, s obzirom na barijere koje postoje.
– Pomažemo ovakve i slične projekte – kaže Julijana, koja je bila i na prethodnim inkluzivnim regatama. – Trudimo se da sagledamo svakodnevne probleme ljudi koji imaju potrebe kao i njihovi sugrađani i samo zajedno moguće je olakšati rad i život učiniti prijatnijim.
Boris Vojinov i njegova drugarica Marijana, iz Crvenog krsta Zrenjanin ovde su, pre svega da pomognu, ukoliko je potrebno, ali i da predahnu od brojnih aktivnosti.
Naš sugrađanin Pera Racić je svakodnevno na usluzi paraplegičarima, a tu su i Ljubomir Stanisavljev iz Pokrajinskog sekretarijata za sport, kao i Stevan Čorokalo iz Rezervata prirode. A u čamcu koji prati brodić kapetana Spaića, komunalni policajci i vatrogasci, radi bezbednosti.
– Ovo je za mene poseban dan – ističe kapetan Spaić. – Upozao sam divne ljude i drago mi je što vidim njihova srećna lica. – Za većinu su lepote Begeja i njegovih obala iznenađenje.
Sudeći prema licima učesnika Treće inkluzivne regate, bio je ovo, zaista, jedan od posebnih dana u proteklim mesecima kada je virus korona mnoge ispunila strepnjom i ograničila mogućnosti koje su svedene i bez nje. Zato su druženje koje je počelo na reci nastavili na Motelu, uz posluženje i pesmu. I svi su se uverili kako i Begej može da spaja…

  • LEPO JE ZAJEDNO NA VODI
    Predsednik Udruženja zrenjaninskih penzionera – Gradnulica Dobrivoj Mihajlov podseća da su penzioneri uvek na usluzi članovima Udruženja paraplegičara.
    – Ovo je izraz naše volje i želje da pomognemo koliko možemo – kaže Dobrivoj Mihjajlov. – Lepo nam je ovde zajedno na vodi, zajedno otkrivamo lepote Begeja i njegovih obala.
    Slavica Bokan, član ovog Udruženja, očarana je Begejom. Nije mogla ni da zamisli, kako kaže, da je na Begeju ovako lepo i da će na ovaj način doživeti Treću inkluzivnu regatu.

Branka Jajić