LOVAČKI SAVEZ VOJVODINE TOKOM VANREDNOG STANJA: BORBA SA VIRUSOM

Sezona stala, gubici tek predstoje

Otkazan je dolazak lovaca iz inostranstva, sa kojima je prethodno, na sajmu lova, posredstvom agencija ili iz ličnih poznanstava, dogovoren odstrel divljači kroz lovni turizam

Situacija izazvana pandemijom korona virusa pogodila je sve sfere društva. Ekonomske posledice osetiće mnoge delatnosti, pa i lovstvo. Govoreći u prilogu za Jutarnji program Radio-televizije Vojvodine, Novak Andrić, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine (LSV), objasnio je da je novonastala situacija zatekla lovačka udruženja u Banatu, Bačkoj i Sremu i lovce u periodu kada su velika inventarisanja u lovištima. To se pre svega odnosi na ustanovljavanje brojnosti divljači, što je i zakonska obaveza korisnika lovišta na osnovu kojih se prave godišnji planovi gazdovanja.

SLABA POŠUMLjENOST VOJVODINE
Prema dosadašnjim iskustvima, ovu aktivnost je najbolje obaviti odmah po prestanku zime, dok je vidljivost i preglednost terena dobra. Ovo je i pravo vreme za uklanjanje divljih deponija i smeća iz lovišta.
– Ove godine zima nije bila jaka, ali se nastavlja sa prihranom divljači da bi bila u što boljoj kondiciji. Lovni reviri sa suvom travom i trskom kao i niskim rastinjem mogu postati meta neodgovornih piromana. Pažnja lovočuvarske službe kao i samih lovaca mora biti usmerena da se na prvu pojavu požara pristupi gašenju jer posledice mogu biti neprocenjive.
Naročita pažnja mora se obratiti na zasejane parcele koje su tretirane otrovnim supstancama. U slučaju trovanja divljači odmah se obaveštava lovna inspekcija i drugi nadležni državni organi. Vojvodina važi za jedan od regiona u Evropi koji ima najmanje šuma, najviše ih ima u Sremu a najmanje u Banatu. Pošumljenost u pokrajini je manja od 7 odsto. Lovci svake godine u ovom periodu organizuju akcije sadnje višegodišnjih remiza, međutim pandemija virusa onemogućila je da se ove aktivnosti obave u optimalnim agrotehničkim rokovima – ističe Andrić.
Na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja, LSV je izdao preporuku svim udruženjima da su dužni da u skladu sa Zakonom o radu donesu odluke o postupanju zaposlenih usled proglašenja pandemije, radi zaštite zdravlja i bezbednosti.

UMANjENI PRIHODI
Usled poteškoća, evidentno je da će kod svih korisnika lovišta na teritoriji AP Vojvodine izostati prihod od lova trofejne srneće divljači. Otkazan je dolazak lovaca iz inostranstva, sa kojima je prethodno, na sajmu lova, posredstvom agencija ili iz ličnih poznanstava, dogovoren odstrel divljači kroz lovni turizam.
– To će dovesti u pitanje opstanak mnogih udruženja, jer izostaje glavnina godišnjih prihoda kojima finansiraju svoj rad. Upitna je nabavka divljači za jesenji lov, isplata primanja zaposlenim licima, plaćanje naknade za korišćenje lovostajem zaštićene vrste divljači. Komplementarni problem je što se može očekivati smanjenje broja članova u lovačkim udruženjima, a samim tim će prihodi udruženja biti dodatno umanjeni – kaže sagovornik.
Prema Andrićevim rečima, u periodu od 15. aprila do kraja maja, kada u Vojvodinu, koja je od 1978. godine atraktivan region za lovni turizam, dolazi veći broj lovaca-turista iz inostranstva, odstreli se oko 800 grla trofejne srneće divljači. Ako se uzme u obzir da je prosečna težina rogova srndaća oko 350 grama i da je to po cenovniku oko 300 evra, lako je izračunati koliki su gubici koje će korisnici lovišta podneti.

HUMANI DOPRINOS LOVACA
Ipak, zdravlje svih je najbitnije, smatra Andrić i dodaje da je pokrajinski savez u stalnom kontaktu sa Lovačkim savezom Srbije i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa kojim se razgovara o mogućnostima dobijanja pomoći za dalji razvoj lovstva i lakše prevazilaženje trenutne situacije.
Kao društveno odgovorna asocijacija lovaca, a i radi pokazivanja solidarnosti sa državom u borbi protiv korona virusa, LSV daje i svoj doprinos. U saradnji sa kabinetom pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, uplaćena je donacija LSV-a kao pomoć zdravstvenim radnicima. Lovci udruženi u savez na ovaj način žele da pomognu one koji rade da se borba protiv korona virusa izgura do kraja, pritom izlažući sebe konstantnom riziku, a to je naše medicinsko osoblje.

Miroslava Malbaški