DA LI SE ŽIVOT U GRADU NA BEGEJU VRAĆA U NORMALU – UZ BROJNE ZDRAVSTVENE MERE I NOVE PROPISE

Težak početak u novim okolnostima

Vlada Republike Srbije postepeno ublažava stroge mere koje su, zbog pandemije novog korona virusa, zavedene u celoj zemlji još pre dva meseca. Nakon što su, krajem aprila, počeli sa radom zanatlije, manje radnje, saloni lepote, frizeri, teretane, od 4. maja dozvoljeno je otvaranje i kafića i restorana, pušten je međugradski saobraćaj, otvoreni su parkovi. Međutim, mere predostrožnosti i zaštite i dalje ostaju na snazi: poštovanje fizičke distance među ljudima od minimum dva metra, obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica, upotreba dezinfekcionih sredstava.
Istraživali smo da li se i u Zrenjaninu situacija polako vraća „u normalu” i kako će se propisane mere sprovoditi.

VOJVOĐANSKI DUH U MODERNOM STILU
Bajkoviti dvorac, Kaštel u Ečki, ozbiljno se pripremio za novu sezonu, uz poštovanje svih propisa – kako u salonu, tako i u bašti. Žele da iskoriste svoj najveći resurs, prelepi park od šest hektara koji će uskoro dobiti dečje igralište iz tri celine, namenjeno uzrastu od dve do deset godina. Prostiraće se na 500 kvadratnih metara. Što se restorana tiče, prema rečima Jasmine Dologušin, direktorke Kaštela, radiće prema propisima – kada budu odobrena okupljanja. Ove godine koncept rada je takav da se fokusira na letnju baštu koja će uskoro zaličiti na prostor najčuvenijih evropskih zamkova.
– Što se tiče planova za proleće i leto, svima nama su pomalo poremećeni. Dešavanja koja su trebala da se održe su otkazana, posebno svadbe. Namera nam je bila da iskoristimo prostor kojim raspolažemo, te smo odlučili da napravimo letnju kuhinju na 130 kvadratnih metara. Podrazumeva sve elemente koji će nas činiti originalnim, kao što su pušnice u kojima ćemo sami praviti svoje proizvode. Imaće deo i za sačeve, kotliće, ražnjeve…U sklopu kuhinje će biti i veliki, letnji šank gde će se praviti kokteli i razne vrste kafa. Želja nam je da budemo dobri domaćini ljudima koji žele da popiju vrhunsku kafu i piće bez obaveze da ručaju. Koncept cele kuhinje smo promenili, kao i jelovnik, a šef će biti Branislav Sobočan, eminentni beogradski kuvar. Gledaćemo da zadržimo vojvođanski duh, ali u modernom stilu – objasnila je Jasmina Dologušin.

BEZ VELIKOG PROMETA ZA POČETAK
Sa druge strane, otvaranje restorana „Kovač” u „Aviv parku” biće fazno, kako bi zaposleni lakše pratili i primenjivali sve mere.
– Ne očekujemo velik promet u početku. Od sledeće nedelje nadamo se blagom porastu broja gostiju. U prvoj fazi ćemo prodavati samo piće, a kako se epidemiološka situacija bude popravljala, tako ćemo proširivati ponudu da bi u krajnjoj fazi počeli i sa pripremom hrane. Zaposleni će se pridržavati svih propisanih mera. Nosiće zaštitne maske, rukavice i raditi čestu dezinfekciju inventara i prostorija – rekao je Milan Kovačević, vlasnik restorana „Kovač”.
Mera će se pridržavati i u restoranu „Renesansa”, ali bez većih okupljanja i proslava, uz služenje hrane i pića.
– S obzirom na propisane mere koje se tiču zaštite od širenja virusa, rad ugostiteljskih objekata je smanjen na oko 30 odsto kapaciteta, što značajno utiče i na pad prometa. Tome doprinosi i važeća zabrana okupljanja više osoba, pa nismo u mogućnosti da organizujemo proslave u restoranu, što dodatno utiče na poslovanje – kazala je Natalija Palinkaš Dacin, vlasnica „Renesanse”.

KRENULI I AUTOBUSI
Od maja meseca dozvoljen je i prevoz putnika u međugradskom drumskom saobraćaju, kao i regionalnom i daljinskom prevozu u železničkom saobraćaju, a od 11. maja radiće i gradski i prigradski prevoz. Jedinice lokalne samouprave dužne su da prevoz organizuju u skladu sa instrukcijama za organizovanje svih vidova saobraćaja u vreme epidemije i primene mera prevencije kako bi se sprečilo širenje zaraze kovid 19. Autobuski prevoznici i autobuske stanice moraju da primene preventivne mere kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i korisnika usluga. Obavezna je dezinfekcija svih prostorija autobuske stanice, opreme, mobilijara, upotreba zaštitnih maski i rukavica i merenje temperature putnicima. Istovetne obaveze imaju i upravljači železničkih stanica.
Što se tiče zrenjaninskog autobuskog prevoznika, od utorka, 5. maja, Zrenjaninci mogu da putuju za Beograd (linija sa polaskom u 5:15 iz Radojeva, odnosno u 6:40 časova iz Zrenjanina) i Novi Sad, dok gradski i međugradski prevoz počinje, u skladu sa Uredbom, 11. maja, saopšteno je iz „Banat transa”.
– Svi putnici moraju da se pridržavaju mera koje je propisala Vlada u cilju sprečavanja širenja zaraze, što posebno podrazumeva nošenje zaštitnih maski i obavezno držanje razdaljine kako prilikom ulaska na prednja vrata autobusa, tako i u samom autobusu (na jednom paru sedišta može da sedi samo jedan putnik). Putnike koji ne budu poštovali mere, nećemo moći da primimo u autobus, niti da im omogućimo prevoz – objasnio je Miroslav Zelen, direktor „Banat transa”. On je dodao da će gradski autobusi na ulicama Zrenjanina početi da saobraćaju u ponedeljak, 11. maja.

  • SPREMNI UZ PROFESIONALNI TIM
    Čišćenje i dezinfikovanje prostorija, razmaci između stolova, dezobarijere na ulasku u svaki deo objekta kroz koji gost mora da prođe, nošenje maski i rukavica, dezinfekciona sredstva i vlažne maramice na ulazima u objekat, toaletima, kuhinji, na šanku, dezinfikovanje gostiju i robe koja se doprema – prizor je koji možemo zateći u popularnom „Kafematu”.
    – Očekujemo težak početak u novim okolnostima za sve nas, ali sa profesionalnim timom osoblja i podrškom, sve će biti spremno da se naši gosti, naviknuti na vrhunsku uslugu, osećaju bezbedno i opušteno. Radno vreme objekta u skladu je sa policijskim časom. Jelovnik smo takođe prilagodili, u cilju što veće sigurnosti gostiju i zaposlenih – istakao je menadžer Goran Savić, sa kojim smo razgovarali na početku nedelje, dok je još na snazi bila i zabrana kretanja posle 18 časova.

 

  • UREĐENJE PARKOVA
    Javno komunalno preduzeće (JKP) „Čistoća i zelenilo”, u okviru svojih nadležnosti, vodi računa, između ostalog, i o komunalnoj higijeni, čistoći i uređenosti zrenjaninskih parkova. Nakon odluke kojom je ponovo dozvoljen boravak u parkovima, radnici ovog zrenjaninskog preduzeća počeli su sa sređivanjem javnih zelenih površina, kako je planom i programom to i predviđeno. Prošle nedelje uređen je Motel „Šumica”, a početkom ove nedelje pokošena je trava u parku Mladosti, Karađorđevom parku. Uređenje zelenih površina predstoji i na drugim lokalitetima, kažu u ovom JKP.S. V.

Miroslava Malbaški