MAČEVALKA ROMANA CARAN, U JAKOJ KONKURENCIJI, OSVOJILA ZLATO NA „TROFEJU BEOGRADA”

Preko Budimpešte i Sofije u Rio

Pobednica tradicionalnog „Trofeja Beograda“ – seniorskog satelit svetskog kupa – u disciplini mač je Romana Caran, Zrenjaninka koja nastupa za novosadsku Vojvodinu. Koliko je vredno Romanino zlato svedoči i podatak da se za odličja nadmetalo 58 mačevalki, među kojima su i one koje zauzimaju mesta u svetskom vrhu.
11 - Romana Caran– U Beogradu je ove godine je bilo dosta kvalitetnih takmičarki, osvajačica medalja sa svetskih i evropskih prvenstava. Uzela sam zlato, a moj prvi cilj bio je ulazak među osam najboljih. Da bih otišla na olimpijski kvalifikacioni turnir koji se ove godine održava u Pragu nedostaju mi još četiri boda, koliko sam osvojila i na Trofeju Beograda. Neću imati još mnogo prilika za bodove jer je kvalifikacioni turnir u aprilu, a svetski kupovi su daleko. Ostaje mi Budimpešta i evetualno satelit u Sofiji. Ne znam da li ću uspeti da se plasiram na Olimpijske igre. Ali, obično kada sam u najgoroj poziciji i kada najviše moram da se dokazujem, iščupam maksimum iz sebe – izjavije je Romana za „Zrenjanin“.
Do zlata u Beogradu Romana je najpre imala pet pobeda u grupi i direktno se plasirala među 32 takmičarke. U borbi za ulazak među 16 ona je pobedila predstavnisu Singapura (15:9), da bi ušla među osam Romana je savladala Kanađanku (15:10). U okršaju za medalju bila je bolja od Grkinje (15:10), a u borbi za finale pobedila je Tončicu Topić iz Hrvatske (15:8), da bi u velikom finalu slavila protiv Australijanke Joane Hals (15:9).
B. Mandić