UČITELj IZ SRPSKE CRNjE GORAN SAVIN SAKUPLjA GOLMANSKE REKVIZITE

Rukavice iz Engleske, Nemačke, Španije…

U svojoj bogatoj kolekciji Goran Savin, učitelj iz Srpske Crnje, ima 120 golmanskih rukavica, 150 fudbalskih dresova, a pravi raritet su fotografije vezane za golmane – ima ih oko 140.000.
– Fudbal je moja velika ljubav, a pozicija golmana me posebno zanima. Počeo sam da branim 1987. godine i od tada i sakupljam golmanske rekvizite – kaže Savin.
Golmanske rukavice su najvredniji deo kolekcije. Stigle su do ovog kolekcionara iz Engleske, Španije, Belgije, Lihtenštajna, Nemačke, Švedske, Švajcarske, Danske, a dobijao ih je i od golmana domaćih klubova.
– Posebno su interesantne rukavice golmana reprezentacije Lihtenštajna Petera Jehlea, zatim čuvara mreže Briža Nikole Kujovića i bivšeg vratara Kelna Selkea – ističe Savin.
On uz osmeh napominje da se supruga Zorica „naprala fudbalskih dresova za ceo život” ali i da mu je bila podrška u hobiju. Savin je dve i po decenije je branio u Budućnosti iz Srpske Crnje, Crvenoj zvezdi iz Ruskog Sela, Rohamu iz Nove Crnje i Graničaru iz Radojeva. Povreda ga je udaljila sa gol linije, ali ovaj crnjanski učitelj bez fudbala ne može. Uz posao u školi, trenutno obučava osam klinaca za golmanski „zanat”. Bio je jedno vreme i trener golmana prvog tima Budućnosti, a obavljao je i poslove sekretara u matičnom klubu.
N. M.