Madách Irodalmi Színpad- Dr. Várady Tibor legújabb kötetét mutatták be

Libatoll és történelem címen
Hétfőn a nagybecskereki színház kamaratermében, a Madách Irodalmi Színpad szervezésében bemutatták Dr. Várady Tibor Libatoll és történelem címen megjelent legújabb kötetét.
A kötet a családi ügyvédi iroda irattárának anyagából készült, és a Zoknik a csilláron, életek hajszálon című könyvének a folytatását jelenti. A könyvnek ez volt az első bemutatója, tekintettel, hogy javarészt nagybecskereki témával foglalkozik.
A szerzővel Sági Varga Kinga a kötet szerkesztője beszélgetett. A könyvben igen nagy teret szentelt az író a Messinger Karolin Leánynevelő Intézet pereinek, valamint a párbajozásokra vonatkozó iratoknak. Várady rámutatott, hogy azért tartja érdekesnek a párbajokra vonatkozó dokumentációkat, mivel ezek a nyilvános levéltárakban igen kis számban vannak, tekintettel, hogy a párbajozásokat a törvény tiltotta. Csak azon esetekben bukkanhatunk párbajokra vonatkozó adatokra, amennyiben az adott párbaj bírósági üggyé vált. Ez viszont igen ritkán történt meg. A párbajok aktái így a magán levéltárakban lelhetők fel leginkább. Ebben a kötetben mintegy húsz párbaj aktáit mutatja be a szerző.
A nagybecskereki könyvbemutató a Madách Színház őszi jubileumi évadjának első rendezvénye volt.