Magas rangú elismeréseket adtak át Szabadkán

Kallós Zoltán-díj a nagybecskereki Petőfinek

Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor, Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat adományozta az idén 75 éves fennállását ünneplő nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesületnek.
A díjat a múlt szerdán Szabadkán a Pannon RTV székházában Potápi Árpád János a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pirityiné Szabó Judit a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője adták át.
A nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesületnek hét és fél évtizedes munkássága elismeréséül, és a magyar nemzeti értékek megőrzésében és továbbadásában kifejtett tevékenysége elismeréséül ítélték oda ezt a rangos elismerést.


A nagybecskereki Petőfi 1945. május 6-án alakult meg Vajdasági Magyar Művelődési Közösség néven, az első magyar művelődési egyesületként a Vajdaságban a világháborút követően. Az egyesület valójában folytatta azt, amit –140 évvel ezelőtt – a Nagybecskereki Polgári Olvasókör megkezdett, A Petőfiből indult útjára a Városi Filharmonikusok Zenekara, a Madách Színház, a Városi Bábszínház, és az Amatőr Képzőművészek Egyesülete.
Ezt az elismerést Magyarország miniszterelnöke tíz olyan külhoni magyar személynek és szervezetnek adományozza, amelyek a közösségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek.
Vajdaságban az idén a Petőfi Magyar Művelődési Egyesületen kívül a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületet és Ágoston András újságírót politikust a VMDK első elnökét is e magas rangú elismerésben részesítették.