MAJA UBOVIĆ ODLIČNA NA GOLU, USPEŠNA KAO TIM MENADŽER

Fudbal je ljubav iz detinjstva

Nastavnik Nedeljko Velemir najviše je uticao na mene, bio je moj prvi trener. Na njegovu preporuku otišla sam u zrenjaninski ŽFK Futura i tako počinje moja fudbalska priča – kaže Maja Ubović

Devojčice sve češće biraju da se bave fudbalom koji je do skoro bio isključivo muški sport. U ženski fudbal se u svetu sve više ulaže, a o popularnosti svedoči nedavno finale Lige šampiona u kojem su se, pred prepunim stadionom u Budimpešti, sastale dame Barselone i Liona. Jedna od onih koja će se možda jednoga dana ogledati i na svetskoj sceni je Maja Ubović (33) koja je počela da trenira fudbal kada joj je bilo samo šest godina.
– U školskom dvorištu u rodnom Banatskom Despotovcu često sam igrala fudbal sa dečacima. Volela sam fudbal, ali sam usput trenirala i odbojku, rukomet, karate, streljaštvo… Imala sam sreću da su učiteljica i nastavnik fizičkog vaspitanja imali razumevanja za mene i dozvoljavali mi da radim ono što volim – da igram fudbal. Upravo je nastavnik Nedeljko Velemir najviše uticao na početak moje fudbalske karijere i bio je moj prvi trener. Na njegovu preporuku otišla sam u zrenjaninski ŽFK Futura i tako počinje moja fudbalska priča – kaže Maja Ubović.
Ona je tokom karijere pokazala da je odličan golman, ali se sjajno snalazi i u igri, pre svega u napadu.
Oduvek sam želela da budem golman, dobro sam branila. Kada sam krenula na prvi trening sa devojkama, nastavnik mi je prišao i rekao: „Nemoj da kažeš da si golman, reci da hoćeš da igraš špica, da daješ golove”. I ja tako postadoh napadač, a kasnije i najbolji strelac lige. Nedugo posle toga sam zaigrala i za selekciju Vojvodine, zapazio me je i selektor reprezentacije Srbije i ubrzo sam počela da igram za naš nacionalni tim. Volim da dajem golove, naravno, ali mislim da je biti golman nešto posebno. Jednostavno, ljubav iz detinjstva je preovladala i ja sam se vratila među stative – uz osmeh priča Maja.
Pre nekoliko meseci oformljen je ŽFK Lehel, a Maja Ubović je kao iskusna fudbalerka i poznavalac ženskog fudbala u tom kolektivu dobila funkciju tim menadžera.
– Trudimo se da stvorimo dobre uslove, povoljnu atmosferu i zdravu sredinu za devojčice i devojke koje dođu da treniraju. ŽFK Lehel treba da bude primer sportskog kolektiva u kojem će deca moći da uče i da napreduju. Sve dame koje žele da igraju fudbal mogu da nam se pridruže i prošire našu sportsku porodicu – završila je naša sagovornica.
D. PETROVIĆ