ALEKSANDAR LAKATUŠ, OSNIVAČ I PREDSJEDNIK Hrvatskog kulturnog udruženja „ANTUN GUSTAV MATOŠ”

Naša sredina je uvijek bila spremna uvažavati različitosti

Početkom studenog će se navršiti točno šest godina od osnutka prve udruge s hrvatskim predznakom u Zrenjaninu. Riječ je o Hrvatskoj kulturnoj udruzi „Antun Gustav Matoš” čiji je rad pokrenuo Aleksandar Lakatuš, master menadžer sigurnosti i uspješni privatni poduzetnik. Rođen je 1974. godine u Zrenjaninu i bavi se prije svega zaštitom osoba, imovine i poslovanja.


Pored kulturnog društva utemeljenog 2013. godine, a koje je u proteklom periodu imalo niz zapaženih aktivnosti, Lakatuš je tada također inicirao formiranje mjesnoga odbora Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Bio je to doista pionirski pothvat jer je na taj način nastala prva politička organizacija Hrvata u banatskoj regiji. Na svečanosti u povodu stvaranja MO DSHV-a u Zrenjaninu, Lakatuš kao njegov predsjednik, kratko je i jasno istaknuo da je došlo vrijeme da Hrvati u ovom dijelu Vojvodine javno očituju svoju nacionalnu pripadnost.
– Strah je prošlost. Osnivanjem podružnice DSHV-a ne želimo ništa ekstremno, samo da budemo ono što jesmo – rekao je on. Danas i dalje prati događanja i aktivnosti unutar hrvatske zajednice u Banatu te podržava i pridonosi radu novonastalih udruga i organizacija.
Jedan ste od prvih koji je u Zrenjaninu pokrenuo stvari s mrtve točke kad je hrvatska zajednica u pitanju. Što su bili najveći problemi i izazovi za vas?
– U posljednjih sedam ili osam godina veoma smo aktivni na području promocije hrvatske kulture i u domeni političkog okupljanja građana hrvatske nacionalnosti. U početku je bilo dosta poteškoća, a golemi problem predstavljao nam je i nedostatak iskustva u politici, manjinskom udruživanju i djelovanju. Kasnije smo sve to prevazišli, a naš je rad postao prepoznatljiv na ovim prostorima.
Kako ocjenjujete sadašnji položaj hrvatske zajednice u srednjem Banatu?
– U odnosu na godine u kojima smo otpočinjali s radom, popravljen je u velikoj mjeri. Onda se prvi puta uopće čulo za našu zajednicu, a sada smo već postali dio političkog i kulturnog života Zrenjanina. Brojne aktivnosti HKU „Antun Gustav Matoš”, Udruge banatskih Hrvata, kao i našeg Mjesnog odbora DSHV-a, dovele su do znatnog poboljšanja položaja hrvatske zajednice, a još ozbiljnije djelovanje na tom planu nas tek očekuje u narednom periodu. Ljetošnji posjet izaslanstva HNV-a je potvrda da je naš dosadašnji rad dobro ocijenjen i da smo pridonijeli unaprijeđenju položaja banatskih Hrvata. Dodjelom prostorija koje će još više osnažiti naš kulturni i politički angažman, gradonačelnik Janjić je pokazao da je tu za nas i za sve građane bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost.
„Matoš” je osnovan prije gotovo šest godina. Zbog čega baš taj naziv za udrugu? Koliko broji članova i u koje su aktivnosti uključeni?
– Udruga nosi ime po glasovitome hrvatskom pjesniku čiji je trag u književnosti neizbrisiv. Imamo tridesetak aktivnih članova, a bavimo se prije svega promocijom hrvatske kulture kroz gostovanja poznatih književnika. Objavili smo knjigu „U stočnom vagonu” Nevena Ušumovića, organizirali sportski turnir, a nastavit ćemo i dalje u istom pravcu.
Koliko je pored okupljanja zajednice u okviru udruga koje njeguju kulturu i tradiciju jednog naroda također važan i manjinski politički aktivizam?
– S jedne strane, kao osnivač i predsjednik „Matoša”, te kao netko tko je član Udruge banatskih Hrvata čije su aktivnosti i programi doista sjajno osmišljeni, realizirani i zaslužuju svaku pohvalu, ne mogu ne smatrati njegovanje kulture i ostalih aspekata identiteta iznimno važnim. No, veoma je značajno i političko djelovanje, jer samo tako možemo ostvariti svoje ciljeve i pomoći hrvatskoj zajednici. Nadam se da će lokalni DSHV imati potporu i pomoć naše centrale iz Subotice, jer mi se osobno čini da je ona u prethodnom periodu izostala.
Čitate li stranicu na hrvatskom jeziku koja se jednom mjesečno objavljuje u listu „Zrenjanin”? Što mislite o tom projektu?
– Da, redovito ju pročitam! Oduševljen sam zbog toga što je uredništvo prepoznalo potrebu da se pojavi jedna takva stranica. To, s druge strane, mnogo govori i o našoj sredini koja je uvijek bila otvorena za drukčije mišljenje i sklona podjednakom uvažavanju i poštivanju svih nacionalnih zajednica koje žive na ovim prostorima.
Što biste poručili onima koji se žele aktivirati u zajednici, ali i dalje oklijevaju?
– Zrenjanin je uvijek bio grad otvorenog srca u kojemu su se njegovale prave vrijednosti i poštovala različitost. Od osnutka udruga pa do danas, nitko iz naše zajednice nije imao niti jedan problem i mi smo ponosni na to. Aktivnosti aktualnog rukovodstva grada Zrenjanina usmjerene su ka razvoju, a hrvatska je zajednica nezaobilazni partner na toj putanji.

Dalibor Mergel