MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA „LALA” OVE GODINE JE 17. PUT ODRŽAN U GRADU NA BEGEJU

Igra i pesma brišu granice

Predstavnici Rusije, Belorusije, Rumunije, Češke, Italije, Španije i članovi KUD „Pionir”, predstavili su se ove godine u Zrenjaninu na 17. Međunarodnom festivalu folklora „Lala”. Ova smotra okuplja kulturno-umetnička društva iz zemlje, regiona i celog sveta. Organizator i domaćin je, po tradiciji, Kulturno-umetničko društvo (KUD) „Pionir” koje već decenijama uspešno vodi Radovan Rača Moldovan. Organizaciju je pomogao i Grad Zrenjanin, a pridružili su mu se Turistička organizacija i Kulturni centar.


– Manifestacija raste iz godine u godinu. „Lala” nije samo pokazatelj kako ko zna da igra, već ima mnogo viši cilj: da zbliži ljude i stvori nova prijateljstva. Učesnici koji su se predstavili, naši dragi gosti, pričaće u svojim zemljama o našim manifestacijama i tome kako su se proveli i šta su sve mogli da vide. Trudimo se da svima jednako pružimo pažnju. Publika nas je sa radošću pratila i podržala defile gradom, a mi ćemo se truditi da se svima odužimo našom igrom – rekao je Moldovan.
Kulturno-umetničko društvo „Pionir” predstavljalo je oko 60 učesnika, a broji ukupno oko 120 članova. Programom su obuhvaćene igre iz Banata, Šumadije, Užica, Bele Palanke, dok su veterani prezentovali starogradske igre. U narednom periodu očekuje ih nekoliko interesantnih gostovanja na koja je naš sagovornik skrenuo pažnju.
– Iako imamo mnogo obaveza, rado gostujemo svugde gde nas prijatelji pozovu. Prvo ćemo ići u Doboj, u oktobru ćemo gostovati u Španiji na jednom od njihovih festivala. Dva velika i značajna događaja na kojima „Pionir” učestvuje više godina je Međunarodni festival „Deca igraju za mir u svetu”, pod pokroviteljstvom „Unicefa” i festival „Sabor slovenskih država” u Moskvi koji pratimo osmu godinu zaredom – naglasio je Radovan Moldovan.


Utiske o boravku u Zrenjaninu preneli su nam gosti iz Španije i Italije. Neki su u Zrenjaninu prvi put, dok su drugi već boravili u gradu na obalama Begeja. Iz Španije (Saragosa), odnosno regije Aragon doputovali su članovi grupe „Singlar”.
Italijani su se, takođe, odlučili za svoje tradicionalne, narodne plesove – tarantelu (tarantella) i bržu varijantu ovog plesa koja se zove pizika (pizzica), ali ni druge igre nisu bile zapostavljene. NJih dvadesetpetoro posetilo je grad na Begeju, a planiraju da dođu i dogodine.
– Veoma smo srećni što smo imali priliku da posetimo Zrenjanin i Srbiju. LJudi su ovde divni i gostoljubivi, zahvalni smo im na svemu – kazao nam je Luka Mučilo (Luca Muccillo), član folklorne grupe „Ru makature” (Ru Maccature) iz mesta Karpinone.

  • HOTA SE PLEŠE UDVOJE!
    – Prvi put smo u Zrenjaninu i u Srbiji i sve je zaista predivno. Ogranizacija je na visokom nivou, boravak nam je bio prijatan. Festival „Lala” nam je pružio priliku da uživamo u predivnom društvu sa našim prijateljima iz Srbije. U zamenu za izuzetnu dobrodošlicu, prikazali smo našu kulturu i tradicionalni aragonski ples koji se zove hota i pleše se udvoje. Aragonska regija je bogata plesovima, te smo se odlučili da izvedemo još neki. Drago mi je da je publika uživala i igrala sa nama – rekao je Karlos Visen Uribari (Carlos Vicen Uribary), predsednik plesne grupe „Singlar”.

MIROSLAVA MALBAŠKI