Makedonski investitor, a srpski snovi!

Piše: Dalibor Bubnjević

Da li određena sredina ima perspektivu ili ne, najbolje se očituje po ceni kvadratnog metra stambenog prostora. Naš grad je, zahvaljujući brojnim investicijama, postao atraktivno odredište za različite kadrove.
O poziciji Zrenjanina u odnosu na druge sredine u Vojvodini na najbolji način govore podaci Republičkog geodetskog zavoda. Prosečna cena po kvadratu stambenog prostora (kako u staroj tako i u novoj gradnji tokom 2019. godine) je u našem gradu bila veća od one u Subotici, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Kikindi. Situacija je značajno bila bolja samo u Novom Sadu.
Pozitivan trend u oblasti nekretnina je nastavljen i u 2020. godini. Na poslednjoj sednici Gradskog veća je obelodanjeno ko su najpovoljniji ponuđači za gradsko građevinsko zemljišite na nedavno raspisanom konkursu. Očekivano, izuzetno atraktivnu lokaciju kod zgrada „Lepe Brene“ je po rekordnoj ceni kupila „Keramika Jovanović“.
Veliku pažnju investitora, ali i tužilaštva, izazvala je ponuda preduzeća registrovanog u Zrenjaninu, a čiji su vlasnici iz Srpske Crnje (ulog 40 dinara) i Severne Makedonije (ulog 60 dinara). Oni su izlicitirali oko 46 miliona dinara za parcelu na kojoj nameravaju da izgrade akva park. Zanimljivo, za razliku od ostalih ulagača, ovaj dvojac će odjednom isplatiti samo 32 miliona dinara, budući da ima pravo na popust od 30%
na keš uplatu.