BANATSKI KANDIDATI NA POBEDNIČKIM LISTAMA U REPUBLICI I POKRAJINI VOJVODINI

Poslanici – imena na istaknutim pozicijama

Kako je saopštio predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević, Srpska napredna stranka osvojila je 189 poslaničkih mesta, SPS-JS 32, Aleksandar Šapić 12, Savez vojvođanskih Mađara 9, Zukorlić 3, Ugljanin 2, a Albnce će predstavljati 3 poslanika. U AP Vojvodini SNS će imati 76 poslanika, SPS-JS 13, SVM 11, Vojvođanski front 6, POKS 5, Metla 5, a SRS 4, izvestila je Pokrajinska izborna komisija. Na osnovu ovakve volje birača i pozicija koje su banatski kandidati imali na izbornim listama pobedničkih stranaka, Zrenjanin će imati više predstavnika i u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i u pokrajinskom parlamentu.
Na izbornoj listi Srpske napredne stranke je, među predloženim Zrenjanincima, najbolju poziciju (br. 16) zauzimao Rajko Kapelan (1992), strukovni ekonomista iz Kleka, dok je naredni kandidat iz našeg grada Stanislava Janošević (1986), na mestu br. 158, koja je i do sada bila narodna poslanica. Oni će Zrenjanin predstavljati u republičkoj zakonodavnoj vlasti, na listi Srpske napredne stranke. Ukoliko dođe do pomeranja predloženih kandidata prilikom konstituisanja Narodne skupštine, poslanik može postati i Ivana Dobožanov (1991), diplomirani psiholog iz Novog Bečeja, s obzirom da je na izbornoj listi bila na 204. mestu, kao i Nenad Joksimović (1999), master informacionih tehnologija iz Lazareva, jer je bio 221.
I među socijalistima Zrenjanin će imati sigurnog republičkog poslanika: to će biti Dubravka Kralj (1994), master pravnik, koja je na izbornoj listi SPS-JS bila na veoma visokom, trećem mestu. U samom vrhu kandidata Saveza vojvođanskih Mađara za poslaničke funkcije u Narodnoj skupštini Srbije su Elvira Kovač (1982), diplomirani ekonomista iz Zrenjanina, (bila je br. 2), kao i Atila Juhas, dipl. inž. poljoprivrede iz Nove Crnje (br 7).
U pokrajinskom parlamentu Zrenjanin će, na listi Srspke napredne stranke, zastupati Stojanka Lekić (bila je na poziciji br. 13), Dejan Panić iz Nove Crnje (br. 25), Aleksandar Farkaš (br. 41), kao i Darko Bađok koji se nalazio na 63. poziciji. Među banatskim poslanicima Srpske napredne stranke naći će se i Danica Stričević (72. na izbornoj listi) iz Nove Crnje, a ako dođe do pomeranja, pokrajinski poslanik postaće i Miloš Davidović iz Žitišta i Marko Šijan iz Zrenjanina (77. i 78. na listi).
Među socijalistima sigurni pokrajinski poslanici su Željka Milošević (br. 5) i Željko Malušić (br. 11), dok su Svetlana Babić iz Žitišta i Goran Marinković (Jedinstvena Srbija) bili na 14, odnosno 21. poziciji.
Članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine Dejan Čapo i Nataša Lalić (kao 3. odn. 4. na izbornoj listi) takođe će biti pokrajinski poslanici, a slučaju pomeranja kandidata to možda može postati i Bojan Kostreš koji je bio 7. na izbornoj listi Vojvođanskog fronta.

Lj. B.